15 GODINA OD SMRTI GENERALA ALAGIĆA

15 GODINA OD SMRTI GENERALA ALAGIĆA

Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježena 15. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i najvišeg oficira Armije RBiH, te prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, veliki broj delegacija iz Unsko sanskog i drugih kantona, kao i više bh općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Alagića te građani.

Delegacije su posjetile generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu. Nakon toga upriličena je svečana akademija u prostoru Kino „Sana“, te su evocirane uspomene na generala Mehmeda Alagića, njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje i doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta. Prisutnima su se obratili ratni komandanti, Senad Kljajić i Fahir Čamdžić, koji su govorili o vojničkom geniju generala Alagića. Tokom agresije na BiH, Travnik je ponudio utočište brojnim Krajišnicima koje je agresor protjerao iz njihovih domova, zbog čega Travničanima Sanski Most duguje neizmjernu i ogromnu zahvalnost.

General Alagić je govorio kako se iz Travnika najbrže do Krajine stiže preko Vlašića, a kako to izgleda pokazao je u praksi. Prostor Travnika imao je nemjerljiv strateški značaj, na njemu su se presijecale silnice želja Tuđmana i Miloševića. Travničani i Krajišnici nikada im nisu dopustili da ostvare svoje želje. U ime načelnika Općine Travnik prisutnima se obratio Almir Goloman te potrvdio neraskidive veze dva grada. Ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Dževad Malkoč, istakao je potrebu njegovanja kulture sjećanja na herojsko djelo generala Alagića i boraca Armije RBiH.

General Alagić je bio prvi poslijeratni načelnik Općine Sanski Most, udario je temelje civilnog i mirnodoposkog života na ovim prostorima. Svi kasniji načelnici baštine njegovo naslijeđe i viziju Sanskog Mosta kao otvorenog, modernog i prosperitetnog grada, istakao je općinski načelnik, Faris Hasanbegović, obraćajući se prisutnima. U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih i srednjih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“.

Od pristiglih radova izabrana su tri najuspješnija: treće mjesto pripalo je Aidi Redžić iz Osnovne škole „Mahala“, drugoplasirani je rad Belme Vukalić iz Osnovne škole „Fajtovci“, dok je prvonagrađeni rad Almedina Ćatića iz Mješovite srednje škole Sanski Most.

Nagrade učenicima uručila je Ziska Alafić, supruga generala Alagića. Delegacije su potom posjetile Fajtovce i šehidsko turbe izgrađeno generalu Mehmedu Alagiću te je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata počast legendarnom komandantu.

„Naša dužnost, ali i dužnost generacija koje dolaze poslije nas je da čuvamo sjećanje na njegovo herojsko djelo. Ne dozvolimo da budemo narod koji ne cijeni svoju prošlost, jer je takvim narodima neizvjesna budućnost.

Njegujmo ljubav prema domovini, baš onako kako je to činio general Alagić, branimo je i čuvajmo,  budimo složni, snažni i hrabri jer jedino takvi možemo pobijediti nedaće koje su pred nama“, poruka je koja je upućena s ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića.

15 GODINA OD SMRTI GENERALA ALAGIĆA

Sanski Most |