35. PO REDU „GRMEČKA OLIMPIJADA“

35. PO REDU „GRMEČKA OLIMPIJADA“


Ponedjeljak, 3 Jula, 2017

 

Na nogometnom stadionu u Lušci Palanci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta,  održane su 35. po redu Grmečke sportske igre. U ovoj maloj varošici podno Grmeča okupio se veliki broj učesnika i sportskih ekipa, mještana Lušci Palanke, ali i brojnih gostiju .Na ovogodišnjoj “Grmečkoj olimpijadi”, kako se odmila naziva ova sportsko zabavna manifestacija, nastupile su rekordne 22 ekipe, a takmičenje je organizovano u pojedinačnim i kolektivnim sportovima.

Po uzoru na pravu olimpijadu, i ova grmečka je započela postrojavanjem i mimohodom ekipa, da bi se potom prešlo na sportska natjecanja koja su praćena s velikim zanimanjem. Prisutne je pozdravio i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, zaželivši svima sportski uspjeh i dobar provod. Prema riječima predsjednika organizacionog odbora ovih igara Tomislava Praštala, ova manifestacija je prilika da se na jednom mjestu okupi veliki broj Palančana i njihovih potomaka. “Ovo je tradicija koju njegujemo svake godine.

Privremeno je prekinuta u ratnom i poslijeratnom periodu, ali smo igre obnovili 2002. godine i od tada ih održavamo svake godine”, istakao je Praštalo. Grmečke sportske igre počele su se održavati sredinom sedamdesetih godina, a njihov idejni začetnik je Dane Korać, nekada nastavnik fizičkog vaspitanja u mjesnoj školi u Lušci Palanci. “U najbolja vremena bilo je toliko ekipa da smo organizovali kvalifikacije koje su trajala po dva mjeseca, da bi u završnici sudjelovali najbolji pojedinci i ekipe. Naravno, bilo je to vrijeme kada je na ovim prostorima bujao život, a sada je sve drugačije.”, prisjeća se Korać. Prema njegovim riječima, cilje svega bila je popularizacija sporta, ali i druženje omladine s prostora Podgrmeča.

Kada je riječ o sportskim natjecanjima, učesnici su se i ove godine natjecali u modernim sportovima kao što su atletika i fudbal, ali i tradicionalnima poput navlačenje konopca, bacanja kamena s ramena, trčanja u vreći i povlačenja palice. Takmičenja su organizovana u svim uzrastima, a sudjelovati je mogao svako ko je želio. Nakon okončanja sportskih natjecanja druženje učesnika i brojnih gostiju potrajalo je duboko u noć.

35. PO REDU „GRMEČKA OLIMPIJADA“

Sanski Most |