VAŽNI PROJEKTI ZA SANSKI MOST I KLJUČ

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Edin Ramić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić potpisali su jučer s načenicima općina Sanski Most i Ključ ugovore o realizaciji niza važnih infrastrukturnih projekata.

U prostorijama općinske uprave održan je sastanak sa načelnicima, Nedžadom Zukanovićem i Farisom Hasanbegovićem, a sastanku su prisustvovali premijer USK, Husein Rošić i federalni poslanik Asim Kamber, kojem, kako se moglo čuti, pripadaju velike zasluge za lobiranje na višim nivoima oko realizacije pomenutih projekata.

Ovom prilikom se razgovaralo i o budućim projektima koji se planiraju realzirati na području ovih krajiških općina.

Sa načelnikom Hasanbegovićem ministar Ramić je potpisao ugovor, kojim su osigurana sredstva za četiri projekta – izgradnju distributivnog cjevovoda za naselje Slatina-Podvidača, sistema vodosnadbijevanja za naselje Magarice, zatim izgradnju infrastrukture za otpadne vode za naselje Lolin Sokak i izgradnju pomoćnog igrališta sa umjetnom travom za NK Podgrmeč Sanski Most.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 150 hiljada maraka s tim da se Općina Sanski Most obavezala da će osigurati ostatak potrebnih sredstava za ove projekte. „Zahvaljujem na podršci federalnim ministrima kada je u pitanju realizacija brojnih projekata u proteklih nekolik godina. Kada je riječ o projektima, 70 hiljada maraka će biti uloženo u izgradnju vodovoda za potrebe povratnika u Podvidači, dok će 60 hiljada biti uloženo u izgradnju sistema kanalizacije i odvodnje oborinskih voda u Lilinom sokaku.

U naselju Magarice uradićemo vovodnu pumpu kako bi se omogućilo vodosnabdjevanje građana na tom području kvalitetnom vodom iz gradskog vodovoda, a 11 hiljada maraka biće uloženo u izgradnju malog nogometnog terena s vještačkom travom i riječ je o projektu kojeg ćemo realizirati s NK „Podgrmečom“, s tim da ćemo za ovaj projekat morati obezbjediti većio dio sredstava. Siguran sam da će svi ovi projekti biti pozitivno primljeni kod građana i da će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života“, istakao je Hasanbegović.

U Ključu će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojiti sredstva za rekonstrukciju puteva na dionici Ključ – Humići i dionicu Stara Velagićka cesta, koja vodi do osnovne škole u Velagićima. „Moram uputiti zahvalnost Vladi FBiH, ministrima i posebno federalnom poslaniku Asimu Kamberu koji nam je pružio podršku i založio se da ovi projekti dođu u općinu Ključ“, kazao je Zukanović.Načelnici ove dvije krajiške općine istaknuli su posvećenost lokalnog nivoa vlasti i Vlade Federacije u izgradnji projekata od koristi za Krajinu, te poručili da se situacija može još više poboljšati uz veću podršku konstruktivnim naporima, saradnji i razvoju ove regije.

Premijer USK, Husein Rošić, istakao je kako se projektima i političkim angažmanom treba boriti za projekte na području Unsko sanskog kantona. „Drago mi je da se na ovaj način demistificira tvrdnja kako Krajina nema podršku viših nivoa. Treba se kaniti politikanstva i boriti se za projekte s viših nivoa da dođu u naš kanton, kazao je Rošić. Tokom posjete Ključu, federalni ministri su posjetili i Medžlis Islamske zajednice Ključ, kao i spomen-obilježje šehidima u Ključu, gdje su proučili fatihu i odali počast njihovoj žrtvi u odbrani i očuvanju države Bosne i Hercegovine.

 

VAŽNI PROJEKTI ZA SANSKI MOST I KLJUČ

| Vijesti |