Dan genocida u Srebrenici, 11. Jul, danas je obilježen i u Sanskom Mostu okupljanjem ispred spomen obilježja koje je protekle godine izgrađeno u parku ispred zgrade općinske administracije.

Organizator ovog okupljanja bilo je Udruženje logoraša Općine Sanski Most, a ovom prilikom rečeno je kako sjećanje na Srebrenicu treba da ima najveći mogući značaj u kolektivnom pamćenju Bosanaca i Hercegovaca. Također, istaknuto je kako je Srebrenica najveći grad stradalnik u agresiji na našu zemlju, mjesto gdje je ubijeno preko osam hiljada žrtava, ali ne i jedini u kojem je počinjen genocid.

O tome svjedoče i imena ostalih gradova na pomenutom spomen obilježju: Prijedora, Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Ključa i Sanskog Mosta u kojem je, tokom agresije i okupacije, ubijeno oko 800 nedužnih građana. Prisutnima su se na ovom mjestu obratili glavni sanski imam Mirza ef. Žerić i predsjednik Udruženja logoraša, Osman Talić.

O dramatičnim trenucima probijanja Srebreničana na slobodnu teritoriju govorio je ratni komandant, Senad Kljajić, koji je komandovao jedinicom koja je omogućava preživjelim Srebreničanima izlazak iz neprijateljskog obruča. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekao je kako je prenošenje istine o srebreničkom genocidu zadatak ove i budućih generacija.

Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje te je učenem fatihe odata počast svim nedužnim žrtvama i onima koji su utkali svoje živote u temelje i očuvanje Bosne i Hercegovine. U Udruženju logoraša su istakli kako će okupljanjima i sjećanjima na 11. juli nastaviti i u narednim godinama, kako bi ovaj događaj u Sanskom Mostu zadobio još veći značaj.

enocid

| Vijesti |