POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU STUDENATA

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU STUDENATA


Subota, 1 Juna, 2019

U sali Općinskog vijeća juče je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli studentskih stipendija. Ugovore u ime Općine Sanski Most sa studentima je potpisao načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Općina će u ovoj godini stipendirati 47 studenata, koji su na osnovu konkursa ostvarili to pravo, od kojih 16 studenata drugih godina studija, 14 trećih godina, 9 studenata četvrtih godina, 2 sa petih godina, te 6 studenata drugog ciklusa studija.

Ugovore je sa studentima u ime općine Sanski Most potpisao i uručio općinski načelnik Faris Hasanbegović, koji je uz čestitke studentima, ovom prilikom istaknuo kako je ulaganje u obrazovanje mladih jedan od prioriteta u radu lokalne uprave. Visina stipendije je stotinu maraka koja će se isplaćivati u devet jednakih mjesečnih rata. Za stipendije su mogli konkurisati studenti koji su državljani BiH i imaju prebivalište na području općine Sanski Most, i koji su redovni studenti druge ili viših godina studija na akreditiranim državnim fakultetima.

Svake godine u budžetu općine Sanski Most planiraju se sredstva za stipendiranje studenata. Tako je i ovogodišnjim budžetom, u odnosu na prošlu godinu povećan iznos za ovu namjenu. Budžetom općine Sanski Most, za stipendiranje studenata planiran je iznos od 50. 000 konvertibilnih maraka. Inače ovaj iznos iz godine u godinu ima intenciju rasta kako bi što veći broj studeneta sa područje naše općine imao mogućnost dobijanja stipendije.

Studentima će odobrene stipendije svakako biti od velikog značaja, te će u velikoj mjeri olakšati studiranje s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju koja se nepovoljno odražava i na studentski standard.

Načelnik Hasanbegović, nakon potpisivanje ugovora, upriličio je i prijem za strane studente, koji ovih dana borave u Sanskom Mostu. Radi se o studentima koji dolaze iz raznih evropskih zemalja, a koji su u sklopu posjete Bosni i Hercegovini, iskoristili priliku da nekoliko dana provedu i u našem gradu. Tokom boravka studenti posjećuju ustanove, institucije i privredne subjekte, a također obilaze kulturno-historijske i prirodne znamenitosti grada na devet rijeka. Načelnik je poželio dobrodošlicu studentima, te je iskoristio priliku da studentima predstavi naš grad, te da im pruži više informacija o razvoju i potencijalu općine, ali i o problemima sa kojima se susreće u svakodnevnom radu.

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU STUDENATA

Sanski Most |