AKADEMIJA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

U povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, sutra će u prostoru gradskog kina u Sanskom Mostu, s početkom u 14 sati, biti održana svečana akademija.Prije toga biće upriličeno polaganje cvijeća na Trgu ljiljana, na spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta, kako bi se odala počast žrtvama i herojima proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i nezavisne BiH.

Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji naše zemlje, jer je tog dana Bosna i Hercegovina odlučila da obnovi svoju višestoljetnu samostalnost i državnost u punom kapacitetu. Prije punih 27 godina održan je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o tome da li su za nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će živjeti tri ravnopravna naroda te ostale narodnosti i građani. Velika većina građana, prema statističkim podacima oko 67 posto građana, zaokružila je opciju “da” na referendumskim listićima i Bosna i Hercegovina je nedugo potom upisana na kartu nezavisnih država svijeta.

Referendum o nezavisnosti održan je i na prostoru Općine Sanski Most i prema podacima općinske referendumske komisije odazvalo se više od 57 posto građana s područja tadašnje općine te izglasalo nezavisnost BiH. Bosna i Hercegovina postala je suverena i nezavisna država, ali njenu slobodu trebalo je braniti i odbraniti tokom agresije, a ta borba traje i danas.

 

AKADEMIJA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH

| Vijesti |