AKADEMIJA SJEĆANJA NA GENERALA ALAGIĆA

AKADEMIJA SJEĆANJA NA GENERALA ALAGIĆA


Utorak, 7 Marta, 2023

U Sanskom Mostu obilježena je 20. godišnjica od smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most. Obilježavanju je prisustvovala generalova porodica, brojni saborci i prijatelji, delegacije Unsko sanskog kantona i općina Ključ, Cazin i Travnik, predstavnici Općine Sanski Most, zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života, te brojni građani.

Prije same akademije, delegacije su posjetile suprugu generala, Zisku Alagić, u njenom stanu, te su tom prilikom kroz razgovor evocirane brojne uspomene iz prošlosti na generala Mehmeda Alagića. Memorijalnom akademijom koja je održana u prostoru gradskog kina potom su oživljene uspomene na biografiju i ratni put generala, njegove zasluge u odbrani od agresora i oslobađanju okupiranih dijelova zemlje, a istaknut je i generalov doprinos u poslijeratnoj obnovi i oporavku Sanskog Mosta. O vojničkom geniju generala Mehmeda Alagića, ratnog komandanta Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH, njegovim zaslugama  u očuvanju slobodne teritorije u srednjoj Bosni, legendarnim ratnim pobjedama i uspjesima na brojnim ratištima širom zemlje, govorio je brigadir u penziji i nosilac najvišeg ratnog odlikovanja „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić, koji je ujedno i predsjednik Organizacioniog odbora ovogodišnjeg obilježavanja.

Memorijalnoj akademiji prisustvovao je i Kenan Dautović, brigadni general u penziji, ratni saborac generala Alagića te aktuelni načelnik Grada Travnika. Uspomene i sjećanje na generala Mehmeda Alagića je nužno i potrebno, jer narod koji se na ovakav način ne sjeća svojih velikana ne može račuunati na svijetlu budućnost, istakao je Dautović.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, naglasio je kako su, pored blistavog ratnog puta koji je obilježen veličanstvenim pobjedama, nemjerljive zasluge generala Alagića u obnovi i izgradnji grada te prihvatanju gromnog broja izbjeglica u prvim poslijeratnim godinama. Veličina generala Alagića, kako je istakao, jeste i u tome što su ga poštovali i uvažavali i neprijatelji protiv kojih je ratovao.

U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“. Kada su u pitanju likovni radovi, Organizacioni odbor je za najuspješniji likovni rad proglasio rad Hene Kurbegović iz Osnovne škole „Vrhpolje“, a u konkurenciji literarnih radova prvo mjesto pripalo je Ajni Avdić, učenici Osnovne škole „5. oktobar“, koja je i pročitala svoj rad. Također, u sklopu akademije sjećanja na generala Mehmeda Alagića nastupio je i Mješoviti hor „Harmonija“.

Nakon održane akademije, upriličena je i posjeta turbetu generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, te uz vjerski program, odata počast legendarnom komandantu. U prisustvu članova porodice, predstavnika boračkih oranizacija, te brojnih delegacija sa općinskog i kantonalnog nivoa, zatim delegacija iz više bosanskohercegovačkih općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojnih ratnih saboraca i prijatelja generala, kao i velikog broja građana, još jednom je na dostojanstven način odata dužna počast heroju odbrambeno – oslobodilačkog rata, koji je dao nemjerljiv doprinos u oslobađanju okupiranih teritorija, ali i poslijeratnoj izgradnji Sanskog Mosta. Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe, u fajtovačkoj džamiji koja nosi njegovo ime, proučen je tevhid.

AKADEMIJA SJEĆANJA NA GENERALA ALAGIĆA

Sanski Most |