ATLETIČARKA AMELA TROŽIĆ PO TREĆI PUT ZAREDOM NAJBOLJI SPORTISTA

ATLETIČARKA AMELA TROŽIĆ PO TREĆI PUT ZAREDOM NAJBOLJI SPORTISTA


Subota, 27 Januara, 2024

Amela Trožić , članica Atletkog kluba „Sana“ proglašena je najuspješnijim sportistom Sanskog Mosta za 2023. godinu. Nagrada je treći put zaredom zasluženo došla u ruke ove uzorite sportašice, a do titule najbolje je ponovo došla nakon ostvarenih odličnih rezultata na prvenstvima BiH.  Tradicionalna svečanost „Izbor najuspješnijeg sportiste Sanskog Mosta“, ovaj put za 2023. godinu, održana je sinoć u sali  Kino Sana uz prisustvo brojnih sportista, sportskih radnika i građana. Kako je rečeno u uvodu, ovo veče ne samo da predstavlja priliku da se priznaju izuzetni sportski talenti, već je i trenutak kada se svi zajedno raduju i slave njihove napore i posvećenost. Bilo da su se takmičili na globalnoj sceni ili se isticali u lokalnim arenama, ovi sportisti su inspirirali svojim uspjesima. Sanski sportisti su kroz znoj, strast i posvećenost ostavili neizbrisiv pečat u svijetu sporta, a i u protekloj godini su ostvarili zavidne rezultate i to ne samo na domaćim zvaničnim takmičenjima i turnirima, nego i na međunarodnoj sceni.

Sportisti ovog grada su zablistali i penjali se na pobjednička postolja širom Bosne i Hercegovine, ali i na mnogim velikim takmičenjima van granica naše zemlje. Istaknuto je, da je svečanost „Izbor sportiste“ od suštinskog značaja jer oni ne samo što predstavljaju vrhunske atlete, već i simboliziraju sportske vrijednosti, istrajnost, timski duh i inspiraciju za širu zajednicu. Njihov doprinos sportu ne samo da donosi sportske uspjehe, već i motivira ljude da se bave fizičkom aktivnošću, izgrađuju karakter i razvijaju pozitivne životne navike.  Manifestacija “Izbor sportiste godine” ima dubok uticaj na sportsku kulturu, a njihov uzor može imati pozitivan uticaj na mlade generacije, potičući ih na postizanje vrhunskih rezultata u sportu i životu. Nakon intoniranja himne BiH prisutnima je dobrodošlicu u ime Upravnog odbora Općinskog sportskog saveza zaželio Enes Eminić Pela. On je naglasio da najbolji sportisti zaslužuju da se nagrade na jednoj ovakvoj svečanosti i čestitao im je na uspjesima. Kako je istakao velike zasluge idu trenerima i neumornim sportskim radnicima, zahvalio se i svima onima koji su na bilo koji  način pomogli i još pomažu rad sportskih klubova i udruženja.

Elvis Felić, generalni sekretar Sportskog saveza USK, u svom obraćanju je istakao da će Savez pomagati klubovima i sportskim udruženjima iz Sanskog Mosta i u tekućoj kalendarskoj godini. On je najavio bolje dane za sve klubove u USK jer će u budžetu biti osigurana znatno veća sredstva za sport. Ispred Općine Sanski Most se obratila Emina Kljunić, savjetnica načelnika Faris Hasanbegović koji je bio opravdano odsutan. Ona je čestitala sportistima na ostvarenim odličnim rezultatima u prošloj godini i poručila  kako se nada da će u ovoj i narednim godinama uspjesi biti još bolji, a Općina će i dalje stajati uz svoje sportiste. Za najuspješnijeg  sportistu općine Sanski Most za 2022. godinu proglašena je Amela Trožić, članica Atletskog kluba “Sana“, a treba naglasiti da je titulu najbolje sanske sportašice ponijela i za 2021. godinu. Ona trenutno živi u Sarajevu gdje se zaposlila nakon uspješnog okončanja studija na Pravnom fakultetu, ali još uvijek nastupa za klub iz svog rodnog grada.

Amela je do titule najbolje sportašice došla nakon ostvarenih odličnih rezultata na prvenstvima  Bosne i Hercegovine i to: 2. mjesto Prvenstvo BiH polumaraton 21.1 km,  3. mjesto Prvenstvo BiH na 10 km u Sarajevu i 2. mjesto Prvenstvo BiH na 5 km Zenica , a ujedno se penjala na pobjednika postolja na održanim trkama širom BiH dužina 5 km – prva mjesta Vitez i Stojčevac, treća mjesta Vogošća i Advent run Sarajevo, te druga mjesta Bihaćki polumaraton 21.1km  i Srebrenik 10 km. Amela nije krila oduševljenje još jednom dobivenom nagradom i zahvalila se Općinskom sportskom savezu što je prepoznao njene dosadašnje rezultate. Ona je istakla da je ovo za nju još jedna obaveza, te nova brojna dokazivanja i u ovoj godini kako bi opravdala epitet jedne od najboljih sportašica Sanskog Mosta, ali i atletičarki u našoj zemlji. Treba istaći, da je ona i  promoterka ženskog trčanja u BiH, te je uputila poruku svoji sugrađankama, posebno djevojčicama i djevojkama, da se bave atletikom. RTV „Sana“ Ameli čestita na još jednoj vrijednoj i zasluženo dobivenoj nagradi, a na  kraju recimo da ćemo zbog velikog broja nagrađenih sportista, trenera i sportskih radnika njihova imena objaviti u našim narednim informativnim emisijama, a cijeli snimak svečanosti dodjele nagrada najboljim sportistima Sanskog Mosta za 2023. godini će biti emitiran naredne sedmice na programu RTV Sana.

ATLETIČARKA AMELA TROŽIĆ PO TREĆI PUT ZAREDOM NAJBOLJI SPORTISTA

Sanski Most |