BAZEL – LJEPOTAN NA OBALAMA RAJNE

BAZEL – LJEPOTAN NA OBALAMA RAJNE


Srijeda, 11 Septembra, 2019

Mještani Vrhpolja posjetili su protekle sedmice Bazel gdje su bili gosti Vrhpoljčana koji žive i rade u Švajcarskoj. Bila je to prilika za međusobno druženje u okviru manifestacije „Vrijeme je za Vrhpolje“ koja je održana po prvi put, a posjeta je iskorištena i za obilazak Bazela, trećeg po veličini grada u ovoj zemlji.

Grad je smješten na tromeđi Švajcarske sa Francuskom i Njemačkom i ima pola miliona stanovnika koji žive u 74 općine koje danas čine Bazel. Poslije Ciriha, najveće je ekonomsko središte ove zemlje i predstavlja sjedište farmaceutske industrije Švajcarske. U Bazelu svoja sjedišta imaju brojne švajcarske banke, a grad je posebno poznat po međunarodno priznatim muzejima od kojih se izdvaja muzej umjetnosti, jedan od najvećih te vrste u svijetu. Grad leži na prelijepoj rijeci Rajni, ušuškan među visokom švajcarskim brdima i planinama, a njegova posebna atrakcija je stari grad.

Kao i sve starine u ovoj zemlji, tradicionalne građevine se njeguju i čuvaju i tome se posvećuje posebna pažnja, zbog čega je Bazel danas prava turistička atrakcija. U srcu starog grada smještena je srednjovjekovna katedrala koju posjećuje ogroman broj turista. Unutar građevine nalaze se ploče na kojima su urezana imena pojedinaca i porodica koji su vjekovima bili ktitori ovog sakralnog objekta, te pomogli da se on očuva kroz stoljeća. Posebna atrakcija u Bazelu je drevni čamac koji prevozi putnike s jedne na drugu obalu Rajne.

Plovilo je privezano za sajlu koja se prostire između dvije obale, a na zanimljiv način pokreće ga sama snaga rijeke. Vodič mještanima Vrhpolja u obilasku Bazela bio je Švajcarac Tobijas, profesor u penziji i čovjek koji je na razne načine u humanitarnim misijama pomagao Bosni i Hercegovini tokom agresije na našu zemlju. U kantonu Bazel živi brojna kolonija Bosanaca i Hercegovaca, koji su cjenjeni ljudi u ovoj zemlji, a naš narod na glasu kao vrijedan i radišan. Mnogi od njih su došli u proteklim decenijama, jedni kao gastarabajteri, drugi kao izbjeglice i snašli se u ovoj prekrasnoj zemlji. Za razliku od svojih očeva i djedova, koji su mahom bili fizički radnici, mlade generacije Bosanaca i Hercegovaca su školovani ljudi, univerzitetskog ranga raspoređeni na odgovorne i dobro plaćene funkcije.

O iskustvima života u Švajcarskoj razgovarali smo sa nekima iz onih starijih generacija. U Bazelu se nalazi poznati univerzitet gdje su učili i predavali brojni velikani svjetske povijesti, poput Erazma Roterdamskog ili Paracelzijusa. Poznato je središte brojnih međunarodnih skupova i sastanaka te rodni grad najčuvenijeg švajcarskog tenisera Rodžera Federera.

Zlatan Čekić

BAZEL – LJEPOTAN NA OBALAMA RAJNE

Sanski Most |