BELMA „POKORILA“ PARIZ

BELMA „POKORILA“ PARIZ


Subota, 5 Maja, 2018

Belma Kahrimanović iz Sanskog Mosta, ostvarila je nedavno izuzetan uspjeh osvajanjem prvog mjesta na prestižnom takmičenju mladih pijanista iz cijelog svijeta koje je održano u Parizu.

Inače, radi se 14. po redu takmičenju „Nikolaj Rubinštajn“, koje nosi naziv po poznatom ruskom pijanisti i kompozitoru i spada među najcjenjenije u svijetu. U poslednje vrijeme na njemu sudjeluju i najnadareniji učenici Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ iz Prijedora, koju Belma pohađa s velikim uspjehom. Ona je u svom starosnom uzrastu dobila najbolje ocjene stručnog žirija i pobrala brojne pozitivne kritike muzičkih stručnjaka.

„Nisam se nadala ovakvom uspjehu i to je za mene biti veliki podstrek, jer mi je životna želja da se profesionalno bavim muzikom. Predstavila sam se interpretacijom kompozicija Baha, Lista, Šopena, Čajkovskog i Hajdna, bilo je malo treme, ali sam je uspjela savladati.“, kaže ova skromna djevojka. Nedavno je nastupila i na takmičenju pijanista u Rogaškoj Slatini, gdje je također osvojila prvo mjesto u konkurenciji brojnih učesnika, a njenu radnu sobu krase brojna priznanja i nagrade s ranijih takmičenja. Kaže kako se u klavir zaljubila kada je imala 4 godine od kada joj je muzika životna preokupacija.

Dodaje kako joj je u klasičnoj muzici najdraži period romantizma i impresionizma, a od kompozitora najviše voli Lista, Čajkovskog i Šopena. „Nažalost, mladi ljudi danas gaje predrasude kada je riječ o klasičnoj muzici i smatraju je nezanimljivom. Klasika je sve samo ne dosadna, jer ona u sebi sadrži sve moderne muzičke stilove, a fascinantno je kako je sve to stvoreno prije nekoliko stotina godina.“, kaže Belma. Pored muzičke škole koju s velikim uspjehom pohađa, ove godine završava redovno školovanje u Osnovnoj školi „Peti oktobar“ u Sanskom Mostu i jedan je najozbiljnih kandidata za učenika generacije.

Za uspjehe na svim poljima, kako je istakla, treba puno truda, učenja i ljubavi, a u svemu što radi Belma ima veliku podršku porodice.

BELMA „POKORILA“ PARIZ

Sanski Most |