BESPLATNA VAKCINACIJA PROTIV GRIPE

BESPLATNA VAKCINACIJA PROTIV GRIPE


Četvrtak, 15 Novembra, 2018

U sanskom domu zdravlja danas je započela vakcinacija protiv sezonske gripe, a u tu svrhu Zavod zdravstvenog osiguranja USK obezbjedio je 350 besplatnih vakcina za sanske pacijente. Kako nas je upoznala dr. Nada Elijaš, načelnica epidemiološke službe, vakcine su namijenjene pacijentima iz takozvanih rizičnih grupa stanovništva, a radi se o starijim osobama, hroničnim bolesnicima te pacijentima čiji je imunološki sistem slabiji nego u zdravih ljudi.

Dodala je kako je preventivna vakcinacija najbolji način zaštite od virusa gripe, ali pored toga stanovništvo se savjetuje da vodi računa o mjerama prevencije kako bi se zaštitili od različitih vrsta bakterija. Prema njenim riječima, na području općine Sanski Most, do sada su zabilježeni sporadični slučajevi oboljenja od gripe, a očekuje se da u narednom periodu broj oboljelih bude znatno veći. Iz sanskog doma zdravlja savjetuju stanovništvo da se pridržava preventivnih mjera, kako bi izbjegli pojavu gripe.

Ne preporučuje se boravak dugo u zatvorenom prostoru, naročito gdje boravi puno ljudi. Jedan od načina zaštite zdravlja u vrijeme sezonske gripe je jačanje imunološkog sistema vitaminima, što znači da ishrana treba biti veoma bogata namirnicama, kao što su voće i povrće.

 

BESPLATNA VAKCINACIJA PROTIV GRIPE

Sanski Most |