BESPLATNI ZAGRLJAJI NA ULICAMA SANSKOG MOSTA

BESPLATNI ZAGRLJAJI NA ULICAMA SANSKOG MOSTA


Ponedjeljak, 11 Decembra, 2017

U okviru projekta re:Generacija, mladi aktivisti iz Sanskog Mosta juče su na gradskim ulicama dijelili besplatne zagrljaje i to po imenima različitih etničkih skupina.

Takav projekt napravljen je da bi ustanovili da li u kojoj mjeri građani imaju predrasude i da li su spremni prihvatiti zagrljaj od pripadnika bilo koje etničke grupe. Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) simboličnog naziva re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj educirati i motivirati mlade širom Bosne i Hercegovine da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Mladi ambasadori pomirenja iz deset bh. gradova, koji su u prvom dijelu projekta pokazali najviše afiniteta za osmišljavanje i provođenje društveno odgovornih aktivnosti, dobili su zadatke da osmisle događaje kroz koje će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih. Organizator ovog događaja u Sanskom Mostu bio je mladi Ambasador pomirenja re:Generacije, Issa Ičanović.

Osim ovog događaja u Sanskom Mostu, slična akcija upriličena je u petak u Prijedoru, gdje je oko 40 građana na glavnom trgu pjevalo čuveni hit grupe EKV “Ovo je zemlja za nas”, dok će slične aktivnosti u narednom periodu biti organizirane i u drugim bh. gradovima. Sve ovo organizira se u cilju podizanja svijesti o suživotu, pomirenju i prijateljstvu među svim etničkim grupama u BiH, a posebno među mladim generacijama.

BESPLATNI ZAGRLJAJI NA ULICAMA SANSKOG MOSTA

Sanski Most |