BH. HADŽIJE DANAS BORAVILE NA BRDU UHUD

BH. HADŽIJE DANAS BORAVILE NA BRDU UHUD


Srijeda, 29 Juna, 2022

Prva grupa bosanskohercegovačkih hadžija posjetila je danas medinske znamenitosti, među kojima i brdo Uhud, gdje se 625. godine odigrao historijski vojni okršaj između tadašnje male muslimanske zajednice u Medini i mekanskih mnogobožaca, prenosi AA.

Kako javlja Muslimanska informativna novinska agencija (MINA), na Uhudu se prisutnim hadžijama obratio Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) na ovogodišnjem hadžu, te istakao da je bitka na Uhudu važna lekcija za sve muslimane.

“Došli smo na Uhud da se prisjetimo te bitke, da uzmemo pouku i poruku. Poruka bitke na Uhudu glasi: Kad god daš prednost prolaznom nad vječnim, očekuj poraz. Vjerujem da ćemo otići odavde sa tom porukom utisnutom u našim mislima i duboko u našim srcima”, rekao je efendija Čamdžić.

Radovi na rekonstrukciji

Nakon Uhuda, hadžije su samo posmatrajući iz autobusa obišle džamiju Kibletejn, jer trenutno traju radovi na njenoj rekonstrukciji.

Džamija Kibletejn je historijski važna za muslimane kao mjesto na kojem su imam i kompletan džemat za vrijeme ikindija-namaza, na vijest da je došla objava o promjeni smjera Kible iz Kudsa/Jerusalema u Meku, ne prekidajući namaz, napravili zaokret od 180 stepeni. Ovaj džemat je prva dva rekata klanjao okrenut prema Kudsu/Jerusalemu, a druga dva rekata okrenut prema Meki.

“Zanimljivo je napomenuti da se bosanski muslimani kada obavljaju namaz istovremeno okreću i prema Kudsu/Jerusalemu i prema Meki, jer se Kuds/Jerusalem nalazi u pravcu Meke kada se posmatra iz Bosne i Hercegovine”, navodi MINA.

Posljednja destinacija bosanskohercegovalkih hadžija danas je bila džamija Kuba, koja se nalazi na periferiji Medine.

Kratko predavanje

U vrijeme gradnje, džamija se nalazila na oko šest kilometara od Medine u selu Kuba, prije nego što se Medina proširila i obuhvatila i ovo naselje.

“To je prva džamija na svijetu koja datira iz perioda poslanika Muhameda, a.s., koji je postavio kamen temeljac kada je nakon hidžre iz Meke stigao u Medinu, a džamiju su dovršili ashabi. U ovoj džamiji obavljena je i prva džuma, koju je predvodio Muhamed, a.s. U nju je Božiji poslanik, a.s., odlazio svake subote, jašući ili pješice, i klanjao dva rekata namaza. Savjetovao je drugima da učine isto, govoreći: Svako onaj ko uzme abdest u svojoj kući, zatim dođe u džamiju Kuba i u njoj klanja dva rekata, imat će nagradu umre”, podsjetila je MINA.

Hadžije su se nakon obavljanja molitve vratile u hotel kako bi se odmorile. Za srijedu je planirano da im vodiči održe kratko predavanje o načinu oblačenja ihrama i propisima umre i hadža, s obzirom da već u četvrtak kreću u Meku.

BH. HADŽIJE DANAS BORAVILE NA BRDU UHUD

BiH |