BH. KARATISTI OSTVARILI SJAJNE REZULTATE U ČEŠKOJ

BH. KARATISTI OSTVARILI SJAJNE REZULTATE U ČEŠKOJ


Ponedjeljak, 20 Juna, 2022

Prethodnih dana u Češkoj je održano Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i U-21 uzrast, a bh. takmičari ostvarili su odlične rezultate.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo 35 takmičara, a na kraju se bh. delegacija vraća sa pet medalja, dvije zlatne i tri srebrene.

Mahir Džuho i Tarik Salkić su za našu zemlju osvojili najsjajnija odličja. Džuho se plasirao u finale Evropskog prvenstva u kategoriji borbe U21 -84 kg, pobjedama nad predstavnicima Estonije (1:0), Španije (8:0), Danske (2:0), Njemačke (4:1) i u finalnoj borbi pobijedio je predstavnika Armenije (4:0).

Salkić je u finale u kategoriji borbe kadeti -63 kg došao pobjedama nad predstavnicima Švicarske (5:0), Armenije (5:1), Turske (2:0), Srbije (2:0).

U finalu je savladao predstavnika iz Portugala, sudijskom odlukom (4:1).

Luka Pejić plasirao u finale u kategoriji borbe kadeti -57 kg, pobjedama nad predstavnicima Češke (1:1 prednost prvog poena), Rumunije (9:0), Armenija (6:0), Francuske (3:2) i predstavnika Azerbejdžana (1:0). U finalu je izgubio od protiv predstavnika iz Moldavije 0:2.

Emina Sipović plasirala se u finale u kategoriji borbe juniorke -59 kg, pobjedama nad predstavnicom Hrvatske (4:1), Poljske (2:0), Srbije (6:3), Engleske (6:0) i u finalu gubi od karatašice iz Grčke (3:2).

Karate reprezentacija BiH je sa dva osvojena zlata i tri srebra u ukupnom plasmanu u konkurenciji od 48 država zauzela visoko peto mjesto.

Takmičare su vodili selektori Lejla Ferhatbegović -Dizdarević, Armin Topalović, Boris Jeličić, Milan Bojić, Goran Đekić i Edhem Halilović

Na Evropskom prvenstvu sudile i bh. sudije Alma Lakić i Srđan Šakić, a vođa bh. delegacije bio je generalni sekretar Admir Zukan

BH. KARATISTI OSTVARILI SJAJNE REZULTATE U ČEŠKOJ

BiH |