BIJELA BUNDEVA STVARA OSJEĆAJ SREĆE I ZADOVOLJSTVA

BIJELA BUNDEVA STVARA OSJEĆAJ SREĆE I ZADOVOLJSTVA


Ponedjeljak, 22 Oktobra, 2018

Bijela bundeva, masirača ili budimka jedna je od najprodavanijih jesenjih namirnica, a poljoprivrednik Nijaz Ališić, iz sanskog sela Pobriježje, već dugo godina bavi se njenim uzgojem.  Kaže kako je ove godine ostvario rekordan urod od preko tri tone, a svoje proizvode nudi na kućnom pragu, neposredno uz magistralni put koji Sanski Most povezuje sa susjednim Prijedorom.

Ališić kaže kako na ovaj način uspjeva solidno popuniti kućni budžet obzirom na niska penzionerska primanja i dodaje da svake godine proda sve što proizvede. „Ljudi traže bundeve, zaustavljaju se i kupuju. Sem toga, već imam stalne mušterije koje pazare kod mene jer znaju kako ukusnijih nadaleko neće naći.“, kaže on. Dodaje kako je ove godine uspio uzgojiti i nekoliko dživovskih komada teških po dvadeset i više kilograma i da ih je u međuvremenu sve rasprodao. Ističe kako uzgoj ove poljoprivredne kulture nije težak, te da je pored odabira i sadnje sjemena važno redovno zalijevanje tokom sušnih ljetnih dana.

Ališić svoje plodove uzgaja na potpuno prirodan način, bez upotrebe pesticida ili drugih hemijskih preparata.  Iako postoji više od osam stotina različitih vrsta bundeva, Ališić tvrdi kako su „budimke“ najukusnije ističući da postoji mnoštvo načina kako se mogu pripremiti. „Najjednostavniji je isjeći je na veće komade i staviti u peć, a dobro pečena bundeva je tako ukusna da se malo šta može porediti s njom“, objašnjava on.

Nutricionisti kažu kako je ova namirnica izuzetno bogata vitaminima i mineralima i da ima pozitivan učinak na organizam. Veoma je efikasna u liječenju više vrsta bolesti, a posebno problema s prostatom kod muškaraca, a zbog toga jer sadrži aminokiseline podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće.

Zlatan Čekić

BIJELA BUNDEVA STVARA OSJEĆAJ SREĆE I ZADOVOLJSTVA

Sanski Most |