BLAGDAN VELIKE GOSPE U SANSKOM MOSTU

Svečano je danas bilo ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sanskom Mostu, gdje je u prisustvu velikog broja vjernika obilježen blagdan Velike Gospe, zaštitnice župe Sana. Ovo je blagdan koji za katolike u sanskom kraju ima veliko značenje. Katolička župa Sana postoji već stotinama godina i tradicionalno slavi blagdan posvećen svojoj zaštitnici, po kojoj i mjesna crkva nosi ime – Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Veliki broj prisutnih vjernika pozdravio je sanski župnik fra Ivica Matić, koji je istakao značenje ovog velikog praznika za ovu katoličku župu koja je u toku višestoljetnog postojanja pretrpjela brojna iskušenja. Svetu misu danas je predvodio fra Mijo Rajić, koji je punih 16 godina bio svećenik u župi Sana, dok u poslednjih pet godina Božiju službu vrši na području Kaknja. Fra Rajić je istakao zadovoljstvo što mu je ukazana ova čast istakavši kako mu župa Sana, gdje je u službi proveo veliki broj godina, zauvijek ostala u srcu.

Tradicionalno, ovaj blagdan je prilika da brojni katolici iz Sanskog Mosta, koji već godinama žive i rade u inozemstvu posjete svoj zavičaj, rodbinu i prijatelje. Stekao se utisak da je ove godine bilo više vjernika u odnosu na neke prethodne. Među vjernicima bila je i 93-godišnja Mande Kaurinović koja trenutno živi u Zagrebu. „Zbog godina su me odvraćali od puta, ali ja sam morala doći jer potičem odavde i kod kuće je najljepše. Nije džaba ona naroda, nema raja bez rodnog kraja.“, kaže Kaurinovićeva. Nakon okončanja svete mise, uslijedilo je druženje i veliko veselje, budući da je blagdan Velike Gospe, praznik radosti i sreće. Za obične vjernike ovaj blagdan je veoma značajan. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom.

Na ovaj veliki kršćanski blagdan, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta. Koliko se Blažena Djevica Marija poštuje u BiH govori i podatak da su joj posvećene čak 194 crkve.

BLAGDAN VELIKE GOSPE U SANSKOM MOSTU

| Sanski Most |