BORBA PROTIV DIJABETESA – SVJETSKOG UBICE BROJ JEDAN

BORBA PROTIV DIJABETESA – SVJETSKOG UBICE BROJ JEDAN


Utorak, 14 Novembra, 2017

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa i ovaj datum je u sanskom Domu zdravlja obilježen tradicionalnom akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi.

Organizator akcije bilo je Udruženje dijabetičara u saradnji s pomenutom sanskom zdravstvenom ustanovom. Akcija je u potpunosti opravdala očekivanje jer je preko stotinu Sanjana iskoristilo ovu priliku kako bi izmjerili nivo šećera u krvi. Dijabetes je jedna od najrasprostranjenijih bolesti modernog doba, a pretpostavlja kako od šećerne bolesti danas boluje gotovo pet posto cjelokupne ljudske populacije. Pretpostavke su kako u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje oko devet posto građana, a veliki broj dijabetičara živi i na području općine Sanski Most.

U našem gradu danas postoji i djeluje Udruženje dijabetičara, a treba istaći kako je današnju akciju donacijom besplatnih trakica za mjerenje šećera podržalo i Kantonalno udruženje oboljelih od dijabetesa. Prema ranijim podacima na području općine Sanski Most ima oko 1500 osoba oboljelih od dijabetesa , od čega je njih oko tri stotine ovisno o inzulinu. Neophodno je redovno provjeravati nivo šećara u krvi, obzirom da je dijabetes okarakterisan kao bolest tihi ubojica. Dijabetes može biti nasljedna bolest, ali se od nje može oboljeti i zbog posljedica, recimo psihičkog stresa.

Za efikasno liječenje ove bolesti neophodno je pravovremeno otkrivanje ranog stadija njenog razvitka. Također, za efikasnu borbu i prevenciju protiv dijabetesa u dobroj mjeri značaj ima i način života i ishrane. U poslednje vrijeme, uslijed određenih provedenih reformi u oblasti zdravstva, poboljšani su uslovi liječenja oboljeli od dijabetesa.

BORBA PROTIV DIJABETESA – SVJETSKOG UBICE BROJ JEDAN

Sanski Most |