BORBA ZA BOLJE POZICIONIRANJE SANSKOG MOSTA

BORBA ZA BOLJE POZICIONIRANJE SANSKOG MOSTA


Srijeda, 25 Oktobra, 2017

Finansiranje Opće bolnice, pravednija raspodjela šumskog etata, kvalitetnije održavanje i izgradnja cestovne infrastrukture, finansiranje projekata u lokalnim zajednicama te problemi u školstvu, pitanja su koja su dominirala na jučer održanom sastanku predstavnika lokalne vlasti Sanskog Mosta s premijerom Vlade USK, Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima.

Sansku delegaciju predvodili su općinski načelnik, Faris Hasanbegović i federalni poslanik, Asim Kamber, a ovom prilikom istaknuto je kako Sanski Most očekuje bolju saradnju s kantonalnim vlastima i poziciju koju zaslužuje kada je u pitanju raspodjela sredstava i realizacija projekata s kantonalnog nivoa. Konkretno, kada je u pitanju rad Opće bolnice istaknuto je kako ova zdravstvena ustanova godinama opstaje i uspješno djeluje zahvaljujući odricanju svojih zaposlenika koji jedini na području USK ne primaju topli obrok i dobijaju umanjene plate. Ova zdravstvena ustanova, i pored teškoća u svom radu, ima najmanji dug u odnosu na sve druge zdravstvene ustanove na području kantona. Kako bi se prevazišla ovakva situacija, istakao je direktor ove zdravstvene ustanove, dr. Mustafa Avdagić, potrebno je obezbjediti više sredstava s kantonalnog nivoa za finansiranje bolnice. „Mi samo tražimo da nas se tretira kao ostale zdravstvene ustanove u USK, da naša medicinska sestra ili liječnik imaju plate kao u drugim bolnicama ili domovima zdravlja i apsolutno ništa drugo. To do sada nije bio slučaj.“, istakao je Avdagić. Predsjednik Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, Almin Handanagić, rekao je kako se želi riješiti ovaj problem uz zajedničko djelovanje. „Zavod je u narednoj godini planirao bod koji bi mogao ići ka rješenju ovog problema, razgovarali smo o jednoj kvalitetnoj tranši i mislim da smo blizu kompromisa.“, istakao je Handanagić. Ovom prilikom dogovoreno je kako bi godišnje izdvajanje u visini od 2,8 miliona maraka bilo dovoljno za kvalitetno funkcioniranje sanske bolnice.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, potencirao je ovom prilikom i problem s raspodjelom drvne sirovine. On je istakao kako sanski drvoprerađivači ne dobijaju dovoljno sirovine za svoje potrebe što ugrožava njihov rad i radna mjesta. Prema procjenama, u Sanski Most se, od ukupno posječene drvne mase vrati tek jedna petina, što je nedovoljno za potrebe ovdašnjih drvoprerađivača.“Nezadovoljni smo time što se u Sanskom Mostu siječe 90 hiljada kubika drveta, a prerađuje svega 20 hiljada, dok je u drugim općinama taj omjer sasvim drugačiji. Sanski Most je procentualno u najgorem položaju i to osjećaju naši drvoprerađivači, kao i radnici zaposleni u ovom sektoru.“, rekao je načelnik Hasanbegović.Također, istaknuto je nezadovoljstvo dosadašnjim održavanjem puteva koji su u nadležnosti Direkcije za ceste USK te činjenicom da već dugo vremena ova ustanova nije realizirala niti jedan infrastrukturni projekat na području Sanskog Mosta. „Sanski Most očekuje više ulaganja kako bi se poboljšala cestovna infrastruktura i bezbjednost učesnika u saobraćaju na našim putevima i saobraćajnicama.“, rekao je načelnik Hasanbegović.

Konkretno, na ovom sastanku dogovorena je rekonstrukcija i uređenje Bulevara Sedmog korpusa u cijeloj njegovoj dužini, a projekat podrazumjeva izgradnju trotoara, biciklističke staze i ulične rasvjete. Jedna od tema bila je vezana i za utrošak sredstava iz budžeta USK koja su namjenjena saniranju šteta od poplava, kao i sredstava predviđenih za projekte u lokalnim zajednicama. Ova sredstva, zbog pravno proceduralnih propusta do sada nisu utrošena, a dogovoreno je da Općina Sanski Most pripremi projekte koji bi se realizirali pomenutim sredstvima. Na kraju, direktorica Osnovne škole „Fajtovci“ i općinska vijećnica, Zinajda Hadžić, istakla je probleme u oblasti školstva koji se odnose na dugovanja sanskih škola iz protekle dvije godine koja još uvijek nisu izmirena, iako je to slučaj s školama u drugim sredinama. „Ovo je bio veoma konstruktivan sastanak koji smo podijelili na nekoliko cjelina. Predstavnici Sanskog Mosta su nas upoznali s problemima i aktivnostima koje provodi organ uprave. Kada je u pitanju Opća bolnica, mislim da je realno da se obezbjedi 2,8 miliona maraka za potrebe bolnice i mislim da tu neće biti problema.

Kada je riječ o cestama, one su u Sanskom Mostu među lošijim u kantonu i planirali smo značajnija sredstva za njihovo održavanje i sanaciju. Također, uložićemo napore kako bi se riješili određeni pravilnici da bi se otkočila sredstva za realizaciju projekata u lokalnim zajednicama, a obavićemo i razgovor s predstavnicima „Unsko sanskih šuma“ oko raspodjele drvnih sortimenata. Moram istaći kako je Sanski Most općina koja ima pozitivne ocjene, pa i od međunarodnih faktora, za dobru pripremljenost i uređenost i kvalitetne projekte koje nudi. U narednom periodu pokušaćemo iznaći rješenje za sve kandidirane probleme.“, istakao je premijer USK, Husein Rošić.

BORBA ZA BOLJE POZICIONIRANJE SANSKOG MOSTA

Sanski Most |