BORCI TVRDE – IZMANIPULIRANI SMO!

BORCI TVRDE – IZMANIPULIRANI SMO!


Utorak, 6 Marta, 2018

Demobilisani borci koji su proteklih dana blokirali saobraćajnice i puteve u više bh gradova, ne smiju dopustiti da budu politički izmanipulisani, poručio je, govoreći na javnoj tribini u Bihaću, proslavljeni ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH, general Atif Dudaković.

Govoreći na tribini general Dudaković je istakao kako je uvjeren da će za BiH uslijediti bolja vremena, ističući kako demobilizirani borci koji su proteklih dana protestvovali, ne smiju dozvoliti da budu izmanipulisani navodeći pritom primjer velikih februarskih protesta 2014. godine. Sve veći broj boračkih organizacija i boraca iz Unsko sanskog kantona ograđuje se od načina kako su u proteklim danima organizirane demonstracije boraca navodeći kako se težak socio ekonomski položaj boraca pokušava instrumentalizirati za ostvarivanje nečijih političkih ciljeva. To tvrdi i Nijaz Tutić, pripadnik 5. korpusa i elitne jedinice Tigrovi, koji je sudjelovao u pomenutim demonstracijama. On kaže kako plan nije bio da se ide bilo gdje osim pred Parlament, ali da su ih njihovi koordinatori okrenuli na Koševu u pravcu Vogošćanske petlje. Tutić kaže kako su borci krenuli u Sarajevo da traže realizaciju njihova tri zahtjeva, a da su na pola puta shvatili da su  izmanipulisani:

Ništa manje otvoren u izjavi za medije nije bio Meho Jusić, pripadnik Trećeg Korpusa Armije BiH.

U demonstracijama je sudjelovao i Ibro Ćehajić, demobilisani pripadnik 517. Brigade:

Mišljenje svojih sagovornika dijeli i ratni vojni invalid i borac 503. brigade iz Cazina, Rifet Begić:

Interesantna je činjenica da su se iz grupe boraca 5. korpusa, nakon što su shvatili da su prevareni i da je politika u sve umiješala prste prvi povukli borci iz Bužima. Oni su u večernjim satima na Koševu donijeli odluku da se povuku iz politički izrežiranih demonstracija i nisu otišli na Vogošćansku petlju. Nakon toga, u petak 2. Marta borce 5. korpusa nezvanična „koordinacija“ protesta  usmjerila je u Tuzlu kao ispomoć borcima koji su u ovom kantonu blokirali saobraćajnice. Svega trideset boraca iz Cazina se odazvalo ovom pozivu , a njih preko sedamdeset odustalo je od, po njima, „politički izrežiranih“ demonstracija…

BORCI TVRDE – IZMANIPULIRANI SMO!

Sanski Most |