BOŽIĆ U SANSKOM MOSTU

BOŽIĆ U SANSKOM MOSTU


Ponedjeljak, 25 Decembra, 2017

Katolici danas slave Božić, svoj najradosniji blagdan, rođenje Isusa Krista, bogočovjeka koji je došao na zemlju da čovječanstvo spasi od grijeha. Svečano je sinoć u Sanskom Mostu, gdje je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena sveta misa ponoćka.

Veliki broj vjernika okupio se u sanskoj crkvi kako bi obilježio dolazak Božića. To je blagdan mira, radosti i sreće i obilježava se u krugu obitelji. Tradicionalno, ovaj blagdan kod svojih kuća proslavlja veliki broj vjernika katoličke vjerispovijesti iz Sanskog Mosta, koji žive i rade u Republici Hrvatskoj ili u nekoj od zapodnoevropskih zemalja.

U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sanskom Most, božićnu misu ponoćku predvodio je sanski župnik fra Ivica Matić. „ Božić je jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, kojim vjernici slave rođenje djetešca, Isusa Krista. Božić je vrijeme koje katolici posvećuju sebi i svojim najbližima, obitelji i prijateljima. Kroz stoljeća su se stvarali i do danas sačuvali narodni običaji koji Božić čine još posebnijim.“, istakao je fra Matić.

Ponoćke, koje su sinoć obilježile početak slavlja kod katolika, nastupile su nakon četiri sedmice adventa, odnosno vremena molitve i duhovne pripreme za blagdan. Svi običaji za vrijeme Božića u sebi nose zajedništvo i duh pomirenja koje se nastavlja čestitanjem Božića rodbini i prijateljima.  Radosni blagdan Kristova rođenja prepun drevnih običaja i simbolike okuplja cijelu obitelj i iznosi na stol ponajbolje od svega. Tajna je toga obilja na blagdanskome stolu u vjerovanju da će i iduće godine na stolu biti svega kao na Božić.

Sviom vjernicima katolicima u ime našeg kolektiva želimo sretan i blagoslovljen Božić.

 

BOŽIĆ U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |