BRIGA O ZDRAVLJU MUZNIH GOVEDA

U savremenom stočarstvu posljednjih godina veliki se značaj pridaje zdravstvenoj zaštiti goveda, kao bitnom faktoru koji pospješuje i povećava  reproduktivnu sposobnost goveda, kao količinu proizvedenog mlijeka. Veliki značaj pridaje se održavanju njege i pravilnoj obradi papaka kod goveda, čemu i domaći farmeni trebaju posvetiti posebnu pažnju, naglašavaju stručnjaci iz oblasti veterinarstva.

S tim u vezi, Savez lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most (SLUP), koji u svom članstvu okuplja pretežno proivođače mlijeka, započeo je sa obukom ovdašnjih farmera, a u ove aktivnosti uključena je i Veterinarska stanica Sanski Most, koja pruža stručnu podršku. Kako nas je upoznao Husein Selimović, predsjednik SLUP-a, na ovaj način domaći proizvođači mlijeka biće dodatno educirani o ovom problemu koji pogađa veliki broj goveda, te će na osnovu stečenog znanja u buduće samostalno moći provoditi aktivnosti na obradi i zaštiti papaka kod krava.

Ove aktivnosti farmeri trebaju sprovesti minimalno jednom godišnje, savjetuje direktor Veterinarske stanice Sanski Most, Senad Bešić, koji ističe da se na ovaj način postiže veća proizvodnja mlijeka, ali i veća reproduktivnost goveda. Redovnom obradom papaka održava se njihovo dobro zdravlje, povećava se količina namuženog mlijeka i do 30%, a sprječava se i jalovost krava. Pomenute aktivnosti u Sanskom Mostu sprovode se u okviru projekta koji je vezan za pravilnu obradu i njegu papaka kod goveda, koji implementira SLUP, a koji je finansijski podržan od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, i općine Sanski Most. U sklopu projekta nedavno je podijeljeno i 500 brošura u kojima se govori na ovu temu, a bitno je naglasiti da je u ovaj projekat uključena i Srednja poljoprivredna škola „Sanus futurum“, čiji će nastavnici i učenici biti uključeni u pomenutu edukaciju.

BRIGA O ZDRAVLJU MUZNIH GOVEDA

| Vijesti |