BRIŠEVO – PUSTO SELO ALI SRCU MILO

Selo Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Ljubije, praktično je zbrisano s lica zemlje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo selo, koje su prije rata nastanjivali mještani hrvatske nacionalnosti, tada je potpuno porušeno i popaljeno, a samo u jednom danu ubijeno je 68 nedužnih mještana. Danas u Briševu niko ne živi, a obnovljeno je tek nekoliko kuća.

Većina nekadašnjih mještana i njihovih potomaka danas boravi u Republici Hrvatskoj ili nekoj od zapadnoevropskih zemalja. Ipak, rodnu grudu ne zaboravljaju. Okupljeni su u Udruženje Briševo, koje svoje sjedište ima u Zagrebu i okupljaju se nekoliko puta godišnje u rodnom selu. Ovih dana započeli su radove s ciljem da se obilježe sva mjesta na kojima su tog kobnog 25. jula ubijani nedužni mještani. Sva ta mjesta biće označena spomen pločama s imenima ubijenih Briševljana. Jedini objekat koji je u cijelosti obnovljen u poslijeratnom periodu u selu je mjesna crkva, te groblje na kojem su sahranjivane generacije Briševljana.

Marinko Atlija danas živi u Bejlovaru, ali kaže kako svake godine po nekoliko puta dođe u rodni zavičaj. Briševo je danas pusto i sablasno mjesto. O životu koji je nekada cvjetao na ovim prostorima svjedoče samo ruševine kuća i imanja koje je potpuno zarobila bujna vegetacija. O zločinu kojeg su pripadnici Šeste sanske brigade i Prijedorske brigade Vojske Republike Srpske počinili u ovom živopisnom selu prikupljena je obimna dokumentacija, a postoji i knjiga svjedočanstava preživjelih žrtava. Tokom krvavog pira ubijani su čak žene i djeca, a mnoga ubistva počinjena su na krajnje surov i sadistički način.

Zločin se pominje u nekoliko sudskih predmeta koji su pred Haškim tribunalom vođeni protiv odgovornih funkcionera Republike Srpske, ali niko od neposrednih izvršilaca do danas nije kažnjen.

BRIŠEVO – PUSTO SELO ALI SRCU MILO

| Vijesti |