ČAS HISTORIJE ZA SANSKE SREDNJOŠKOLCE

ČAS HISTORIJE ZA SANSKE SREDNJOŠKOLCE


Srijeda, 10 Oktobra, 2018

Povodom 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta, u zgradi srednjoškolskog centra održan je čas historije za učenike Mješovite srednje škole i Gimnazije Sanski Most.

U zgradi srednjoškolskog centra održan je čas historije u znak sjećanja na 10. Oktobar, dan kada je oslobođen Sanski Most. Na ovom događaju sanskim srednjoškolcima i profesorima se obratio brigadir i nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“ Senda Kljajić. On je prisutne upoznao o pobjedonosnom pohodu Armije BiH pod kodnom oznakom „Sana 95“, u kojem je prije 23 godine oslobođen naš grad.

Na današnji datum ovaj su grad oslobodile jedinice Petog korpusa ARBIH koji je krenuo iz Bihaća, i Sedmog koji je krenuo iz Travnika, u sadejstvu sa drugim armijskim jedinicama, čime je postao posljednje mjesto oslobođenja od okupacije u toku odbrambeno oslobodilačkog rata 1992. do 1995. godine. Ovih dana obilježavamo godišnjicu oslobođenja, prisjećajući se svih ljudi koji su u ratu dali nemjerljiv doprinos u stvaranju pretpostavki za današnju slobodu i mir, čime su udareni temelji za obnovu i izgradnju Sanskog Mosta, kao i države u cjelini, koja danas teži članstvu i integraciji u porodicu modernih evropskih država.

Na isti način kao što baštinimo vrijednosti proitstekle iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, danas je potrebno da zajedno učestvujemo u izgradnji svjetlije budućnosti za dobrobit budućih naraštaja, naglašeno je ovom prilikom.

 

ČAS HISTORIJE ZA SANSKE SREDNJOŠKOLCE

Sanski Most |