CERTIFIKATI ZA BUDUĆE NJEGOVATELJE

CERTIFIKATI ZA BUDUĆE NJEGOVATELJE


Četvrtak, 16 Novembra, 2017

U prostorijama Centra „Feniks“ u Sanskom Mostu danas su podijeljeni certifikati za deset polaznika edukacija za posao njegovatelja.

Ovo je već treća generacija polaznika koja je uspješnio okončala tečaj za ovo, u poslednje vrijeme, veoma traženo zanimanje.Prema riječima direktorice pomenutog centra, Adise Hotić, radi se o međunarodno priznatim certifikatima , a ona ističe kako za pohađanje ovih tečajeva vlada veliki interes.

Obuka podrazumjeva pet stotina nastavnih sati i traje šest mjeseci, a pored teoretske nastave obuhvata i praktična iskustva koja polaznici stiču u obližnjem domu za stare osobe „Zlatna jesen“ u Sanskom Mostu. U sklopu ovog projekta provedena je i edukacija dvije osobe iz Hrustova i ona je finansirana kroz projekat UNDP-a pod nazivom „Jačanje uloge žena u zajednici“. Zanimanje za posao njegovatelja starih i nemoćnih lica izuzetno je veliko na području Unsko sanskog kantona, a prema informacijama iz Službe za zapošljavanje USK, samo u protekle dvije godine više od tri stotine njegovatelja s ovih prostora uspjelo se zaposliti u nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

Istovremeno, sve je više ustanova i organizacija u ovom kantonu koje vrše edukaciju ili prekvalifikaciju za pomenuto zanimanje.

CERTIFIKATI ZA BUDUĆE NJEGOVATELJE

Sanski Most |