ČETIRI GODINE OD VELIKIH POPLAVA


Srijeda, 16 Maja, 2018

Na današnji dan, prije tačno četiri godine, Sanski Most su pogodile katastrofalne poplave. Tri godine poslije, grad se u potpunosti oporavio od posljedica ove prirodne katastrofe, a materijalne štete koje su tom prilikom pričinjene su gotovo u potpunosti sanirane. Taj 16. maj 2014. godine ostaće upisan crnim slovima u istoriji grada, a Sanjani danas šaljivo kažu kako se protok vremena od tada dijeli na prije i poslije poplava.

 Kiša koja je snažnim intenzitetom padala više dana, uslovila je intenzivan rast vodostaja Sane. Do tada mirna i pitoma, rijeka je, pojačana obilnim padavinama, nasrnula na svoje obale, naselja i ljude koji žive u njima. Njeni plitki brzaci i virovi pretvorili su se u snažnu vodenu bujicu koja je nosila sve pred sobom, a ni najstariji Sanjani ne pamte da se nekada dogodilo nešto slično. U posljednjih stotinu godina nije izmjeren tako visok vodostaj, a pretpostavlja se kako je u jednom trenutku on iznosio preko 550 centimetara. Nikada neće biti utvrđeno koliki je uistinu nivo Sana dostigla tog kobnog dana, jer je nabujala rijeka jednostavno potopila mjerne uređaje. Gradske ulice i sokaci postali su riječni rukavci, a muljevita voda ispunila je prizemne dijelove stambenih objekata. Narednih dana došlo je do smirivanja situacije, Sana se povukla u korito, ali u brojnim dijelovima grada ostali su “vodeni džepovi” koji su potom isušivani pomoću vodenih pumpi. Povlačenje vode ostavilo je na ulicama velike količine otpadaka i riječnog mulja. Prema podacima nadležnih općinskih službi, pod vodom je bilo 2.075 stambenih i drugih objekata, 1.531 hektar poljoprivrednog zemljišta, uništeno je 3,5 kilometara putne infrastrukture, oštećena su dva mosta, dok je pod vodom bilo oko 2.000 hektara zemljišta. Ukupna šteta preliminarno je procijenjena na oko 11,5 miliona maraka.

U velikom pospremanju grada, koje je potrajalo nekoliko sedmica, sudjelovali su brojni volonteri iz Sanskog Mosta, ali i drugih bosanskohercegovačkih gradova. Velika pomoć stigla je od Sanjana koji žive i rade u inozemstvu. Zahvaljujući njihovim humanitarnim akcijama i prilozima, značajna novčana sredstva stigla su u ovaj grad. Isto vrijedi i za humanitarnu pomoć, koje nije nedostajalo tih dana. U protekle dvije godine, zahvaljujući aktivizmu lokalnih vlasti, te u saradnji s međunarodnim organizacijama i domaćim vlastima provedeni su brojni projekti saniranja šteta nastalih od poplava. Obnovljene su sve stradale javne ustanove i institucije, kao i ogromna većina oštećenih privatnih objekata, a oštećenim građanima uručena je velika materijalna pomoć. U ove projekte je, prema grubim procjenama, uloženo više od 7,5 miliona maraka.

Realiziran je i veliki projekat prevencije i zaštite od budućih poplava koji je uključio produbljivanje korita Sane i ojačavanje odbrambenih nasipa. Realizacijom ovog projekta Sanski Most se zaštitio od eventualnih budućih poplava, što se potvrdilo i nedavno. Iako u gradu na Sani danas ništa ne sluti da su se prije godinu dana dogodile nezapamćene poplave, posljedice ove prirodne katastrofe zauvijek će ostati zapisane u kolektivnom pamćenju Sanjana.

 

ČETIRI GODINE OD VELIKIH POPLAVA

Sanski Most |