CIK BIH – URUČENA UVJERENJA O DODJELI MANDATA POSLANICIMA U SKUPŠTINAMA UNSKO-SANSKOG I KANTONA 10

CIK BIH – URUČENA UVJERENJA O DODJELI MANDATA POSLANICIMA U SKUPŠTINAMA UNSKO-SANSKOG I KANTONA 10


Ponedjeljak, 14 Novembra, 2022

Konstituirajuće sjednice skupština Unsko-sanskog kantona i Kantona 10 održane su danas. Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Unsko-sanskog kantona uručio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović, dok je poslanicima u Skupštini kantona 10 uvjerenja o dodjeli mandata uručio član CIK-a BiH Vlado Rogić.

Arnautović i Rogić čestitali su novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.

Skupština Unsko-sanskog kantona ima 30, a Skupština Kantona 10 ima 25 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i kantonalnih skupština koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – saopćeno je iz CIK-a.

Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH iz Skupštine Unsko-sanskog kantona se bira osam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući tri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, tri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih.

Iz Skupštine Kantona 10 se bira devet delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH uključujući jednog iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda hrvatskog, četiri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih.

U skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 2. decembra 2022. godine.

Iz CIK-a BiH podsjećaju da su izabrani zvaničnici dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja CIK-u BiH na verifikaciju – navodi se u saopćenju.

CIK BIH – URUČENA UVJERENJA O DODJELI MANDATA POSLANICIMA U SKUPŠTINAMA UNSKO-SANSKOG I KANTONA 10

BiH |