ČOVIĆ PISAO PLENKOVIĆU: NAJZASLUŽNIJI STE ZA POVIJESNI ISKORAK BIH PREMA PUNOPRAVNOM ČLANSTVU U EU

ČOVIĆ PISAO PLENKOVIĆU: NAJZASLUŽNIJI STE ZA POVIJESNI ISKORAK BIH PREMA PUNOPRAVNOM ČLANSTVU U EU


Ponedjeljak, 19 Decembra, 2022

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je pismo premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, u kojem mu se zahvaljuje na neprocjenjivom doprinosu dodjeli kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Europskoj uniji.

-Kandidacijski status je veliko ohrabrenje, ogroman iskorak i pravodoban poticaj da ispunimo obveze koje nismo uspjeli ispuniti u proteklom razdoblju zbog nedovoljnog povjerenja, razumijevanja i suradnje predstavnika triju konstitutivnih naroda u strukturama i institucijama BiH. Dopustite mi da ovim putem uputim neizmjernu zahvalnost u ime moje domovine Bosne i Hercegovine, kao i mene osobno, te jasno naznačim kako je upravo Vlada Republike Hrvatske, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za ovaj povijesni iskorak prema punopravnom članstvu, navodi Čović u pismu hrvatskom premijeru.

Dodaje kako su se Plenković osobno, i Vlada RH, „kao najvjerniji i najiskreniji zagovornik europske perspektive BiH neumorno zalagali u srcu institucija EU-a, argumentirajući bez zadrške u korist europske budućnosti svih njezinih naroda i svih ostalih građana, na izrazito transparentan, pravičan i otvoren način“.

-Upravo je to, vjerujte, bio najvažniji, a usudio bih se reći čak i presudni čimbenik koji je izravno doprinio sazrijevanju institucija i država članica EU-a o potrebi donošenja odlučnih odluka i slanja signala koji će ohrabriti sve aktere u BiH da udruženo počnu djelovati u korist dublje europeizacije BiH i transformacije njezina društva. Bosna i Hercegovina pripada europskome civilizacijskom krugu te ćemo to u idućem razdoblju i dokazati, ističe Čović.

Datumi 15. prosinca 2022. godine kao i 15. veljače 2016. godine, kada je, kako kaže, s velikim zadovoljstvom i ponosom predao zahtjev za članstvo BiH u EU-u, ostaju zabilježeni kao jedni od najvažnijih u suvremenoj političkoj povijesti BiH.

-Ta dva nadnevka predstavljaju dva izuzetno značajna događaja za BiH: jedan, koji vraća povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a samim time i povjerenje u institucije BiH, a drugi u vidu odobrenog kandidacijskog statusa, koji napose otklanja sve sumnje i čvrsto pozicionira BiH u krug europske političke obitelji. Neporeciv je i nemjerljiv Vaš osobni doprinos i zasluge koje su dovele do, usuđujem se reći, apsolutne stabilizacije političkih prilika kako u Federaciji BiH tako i u cijeloj BiH. Ne samo da ste strpljivo, neumorno i predano gradili konsenzus unutar EU-a i uvelike doprinijeli u sazrijevanju svijesti o nužnosti dodjele kandidacijskog statusa, kako bi se otklonila i posljednja skepsa u njezinu budućnost i put kojim treba ići, nego ste i jedinstvenim političkim stilom obilježenim umjerenošću, velikodušnošću i dubokim razumijevanjem naših unutarnjih odnosa značajno potpomogli stabilizaciju BiH i šire regije, naglašava Čović.

Na kraju pisma, navodeći da dijeli neizmjernu radost nadolazećeg Božića i nove 2023. godine, u kojoj „imamo velika zajednička očekivanja u smislu unapređenja jednakopravnosti hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH kroz završetak izborne reforme, demokratske stabilizacije i euroatlantske perspektive BiH“, Čović se Plenkoviću još jednom zahvaljuje na, kako kaže, zalaganju i potpori koju već godinama neumorno pruža, kako svom hrvatskom narodu u BiH u ostvarivanju potpune ustavne jednakopravnosti s druga dva konstitutivna naroda i njihovom legitimnom predstavljanju tako i svim ostalim građanima BiH u procesu sazrijevanja na integracijskome putu, koji uz sve poteškoće i izazove ostaje naša jedina perspektiva, bez druge alternative.

ČOVIĆ PISAO PLENKOVIĆU: NAJZASLUŽNIJI STE ZA POVIJESNI ISKORAK BIH PREMA PUNOPRAVNOM ČLANSTVU U EU

BiH |