ČUDNA LAĐA PLOVI SANOM

ČUDNA LAĐA PLOVI SANOM


Petak, 5 Jula, 2019

Na rijeci Sani, između gradskog i mašinskog mosta, odnedavno se može vidjeti za sanske prilike neobična lađa čiji je vlasnik Mensur Unkić. On kaže kako je ovo njegov pokušaj da obogati turističku ponudu grada na devet rijeka i turistima približi čari i ljepotu ovog dijela toka Sane. Unkić, koji je i vlasnik ugostiteljskog objekta, kaže kako se radi o promotivnoj, ali i poslovnoj ideji koja je već naišla na dobar prijem i sve je veće interesovanje za vožnju i iznajmljivanje ove neobične lađe. Inače, njen kapacitet je nekoliko osoba, ima ugrađene klupe i stol, kao i nadstrešnicu protiv sunca.

Pokreće je ekološki nečujni motor kojeg napaja automobilski akumulator od nekoliko konjskih snaga i vožnja njome je uistinu jedinstven doživljaj. Unkić kaže kako potencijalni korisnici, po pristupačnim cijenama mogu birati da ih on vozi ili da sami iznajme lađu na određeno vrijeme. U ponudu se, kako kaže, može ukalkulisati piće ili hrana, tako da ugođaj bude potpun.

 

Dodaje kako je ovaj dio toka rijeke Sane, za razliku od prijeratnog vremena, kada su se na ovim prostorima nalazila najpopularnija kupališta koja su vrvjela od posjetilaca, sada potpuno zanemaren i zaboravljen. Lađa je, kako kaže, njegov mali doprinos da se ova istorijska nepravda na neki način pokuša ispraviti. Uvjereni smo kako će u narednom periodu ovaj novi turistički sadržaj u našem gradu na pravi način biti prepoznat i valoriziran.

 

ČUDNA LAĐA PLOVI SANOM

Sanski Most |