ČUVAJMO TRADICIJE BORBE SANSKIH BORACA

ČUVAJMO TRADICIJE BORBE SANSKIH BORACA


Četvrtak, 16 Augusta, 2018

Manifestacija „Čuvajmo tradicije borbe sanskih boraca“ održana je jučer prvi put u Sanskom Mostu. Sa skupa je poslana poruka da se herojstvo Sanjana u jedinicama Armije Republike BiH ne smije zaboraviti.

U organizaciji Mjesne zajednice Skucani Vakuf i Udruženja veterana i demobilisanih boraca Sanski Most jučer je održana manifestacija pod nazivom „Čuvajmo tradiciju borbe sanskih boraca“. Ovome događaju koji je održan prvi put sa ciljem čuvanja sjećanja na herojsku borbu sanskih boraca u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine prisustvovala je delegacija Udruženja generala BiH, zatim borci i starješine Petog i Sedmog korpusa, predstavnici sanskih boračkih udruženja, visoke zvanice izvršne i zakonodavne vlasti Unsko – sanskog kantona i Federacije BiH, te brojni mještani Slucanog Vakufa. Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Sanski Most. U svom obraćanju načelnik Faris Hasanbegović je istakao da će se u narednim godinama ovaj događaj organizirati na znatno višem nivou.

Ideja o održavanju manifestacije potekla je od generala Ekrema Alihodžića koji je rođen u Skucanom Vakufu, a za vrijeme odbrambeno -oslobodilačkog rata je bio komandatr 333. brdske brigade u Busovači. U Skucanom Vakufu jučer su boravili predstavnici općine Busovača. Načelnik Asim Mekić se posebno zahvalio generalu Alihodžiću na doprinosu u odbrani i oslobađanju ove srednjobosanske općine. Prisuitnima se obratio i federalni poslanik Asim Kamber koji je naglasio da se posebno treba zahvaliti općinama u Srednjoj Bosni koji su u najtežim trenucima ugostili veliki broj Sanjana i Krajišnika. On je čestitao mještanima Skucanog Vakufa što su ugostili heroje Bosne. Istaknute starješine 5. Korpusa Armije R BiH, Senad Šarganović i Mirsad Selmanović su izrazili zadovoljstvo što prisustvuju događaju koji ima za cilj čuvati i njegovati kulturu sjećanja na šehide i poginule borce, branioce domovine BiH, te ujedno poslati i poruku istine o časnoj odbrani BiH.

Mještane Skucanog Vakufa posebno je obradovao govor ministra za boračka pitanja koji je istakao da je Vlada USK odobrila sredstva u iznosu od 10.000 KM za spomen obilježje u ovom mjestu. Organizator manifestacije „Čuvajmo tradiciju borbe sanskih boraca“ uručili su veliki broj plaketa i zahvalnica borcima i starješina 5. i 7. korpusa na doprinosu u oslobađanju Sanskog Mosta, kao udruženjima i ustanovama koja njeguju tradiciju časne borbe u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine i šire istinu o ratu u BiH. Sa skupa u Skucanom Vakufu poslana je poruka da se herojstvo sanskih boraca nikada neće i ne smije zaboraviti, ali je istaknuto da će se ovaj događaj u narednim godinama organizirati na znatno višem nivou.

ČUVAJMO TRADICIJE BORBE SANSKIH BORACA

Sanski Most |