ČUVATI SJEĆANJE NA LJUDE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA SLOBODU

ČUVATI SJEĆANJE NA LJUDE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA SLOBODU


Srijeda, 9 Oktobra, 2019

U sklopu programa obilježavanja Dana općine, brojne delegacije i građani posjetili su mjesta stradanja građana Sanskog Mosta tokom agresije na BiH, kao i turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića. Tamo se okupio veliki broj građana, brojne delegacije te učenici tamošnje osnovne škole čime je odata dužna počast ovom bosanskom sinu. General Alagić bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH i prvi poslijeratni načelnik Općine Sanski Most. Prisutni su se učenjem fatihe i polaganjem cvijeća prisjetili ogromnog doprinosa generala Alagića u odbrani i oslobađanju naše domovine.

Nakon toga organizovan je obilazak šehidskog spomen obilježja u mjestu Naprelje, koje je posvećeno mještanima ovog sela i Fajtovaca koji su stradali kao nedužne žrtve tokom agresije i okupacije Sanskog Mosta. Cvijeće je položeno i fatiha proučena u Gornjem Kamengradu, na mjestu gdje se nalazi spomen ploča sa imenima poginulih pripadnika 505. bužimske brigade koji su dali svoje živote tokom borbi za oslobođenje Općine Sanski Most. Bivši logoraši, članovi njihovih porodica, predstavnici društveno političkog života, te drugi građani posjetili su potom spomen obilježje ispred kruga nekadašnje tvornice keramičkih pločica „Sanakeram“ u naselju Husimovci, čime je obilježena 24. godišnjica zločina kojeg su pripadnici srpskih snaga počinili nad 12 logoraša bošnjačke nacionalnosti. Zločin je izvršen samo dan prije nego što su jedinice Armije RBiH oslobodile Sanski Most, a u „Sanakeramu“ je u tom trenutku bilo zatočeno oko 400 mještana okolnih bošnjačkih sela.

Potom je upriličena posjeta lokalitetu Domazeti, na području sela Kruhari, desetak kilometara od Sanskog Mosta. Na tom mjestu su pripadnici srpske vojske, također samo dan prije nego će jedinice Armije RBiH osloboditi Sanski Most, izvršili zločin nad petnaest nedužnih bošnjačkih civila koji su se u tom trenutku nalazili na radnoj obavezi, sijekući drva u obližnjoj šumi. Njih su otela trojica pripadnika Vojske Republike Srpske, te su nedužni ljudi strijeljani na poljani u neposrednoj blizini lokalnog puta.

Obilazak spomen obilježja i šehidskih mezarja iz perioda 1992-1995. Godina završen je polaganem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Greda. Tokom proteklog rata, na području Općine Sanski Most ubijeno je ili nestalo oko 800 Sanjana, a veliki broj njih dao je svoje živote u redovima Armije RbiH u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Sanski Most, danas je organizovana i posjeta šehidskom mezarju Hrustovo Vrhpolje, kao i još nekolicini spomen obilježja iz perioda 1992-1995. godina. Na šehidskom turbetu koje se nalazi u centru Hrustova, delegacije i mještani danas su položili cvijeće i učenjem fatihe odali počast žrtvama ovoga i susjednog sela Vrhpolja, kao i svim drugim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bila je ovo prilika za historijsko podsjećanje na krvave majske i junske dane 1992. godine, kada su u napadu agresora ova sela zbrisana s lica zemlje te na pravdi Boga ubijeni mnogi nevini mještani.

Nakon toga, cvijeće je položeno u zaseoku Handanovići, na spomen ploču koja sjeća na natkapetana Armije RBiH, Ismeta Sadikovića iz Cazina, koji je poginuo tokom borbi za oslobođenje Sanskog Mosta. Na šehidskom mezarju Hrustovo – Vrhpolje, okupili su se mještani, kao i učenici ovdašnje osnovne škole. Održan je i mali čas historije kojom prilikom je istaknuto zbog čega je značajno da se njeguju sjećanje i uspomene na period odmbrambeno oslobodilačkog rata, kao i na sve šehide i žrtve koji su utkale svoje živote u temelje slobode koju danas uživamo. Položeno je cvijeće i učenjem fatihe odata dužna počast svima njima.

Nakon toga upriličen je i obilazak te polaganje cvijeća na spomen obilježju u Poljaku, gdje su ukopana tijela nevinih žrtava koje su svirepo ubijene u selu Sasina, u jednom od najstrašnijih zločina koji se dogodio na ovim prostorima u periodu agresije i okupacije grada. Manifestacija obilježavanja Dana Općine nastavlja se sutra planiranim sadržajima.

ČUVATI SJEĆANJE NA LJUDE KOJI SU DALI ŽIVOTE ZA SLOBODU

Sanski Most |