DAN KADA JE ZAPOČELA OKUPACIJA SANSKOG MOSTA

DAN KADA JE ZAPOČELA OKUPACIJA SANSKOG MOSTA


Petak, 19 Aprila, 2024

U organizaciji Udruženja logoraša Općine Sanski Most danas je održan događaj kojim su evocirane uspomene na 19. april 1992. godine, kada je nasilnim putem svrgnuta legalna vlast, nakon čega je započela okupacija općine. Na današnji dan prije tačno 32 godine, srpske paravojne snage preuzele su nasilnim putem vlast u Općini Sanski Most, što je bio uvod u etničko čišćenje ovih prostora od građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Tim povodom, danas je u organizaciji Udruženja logoraša Općine Sanski Most organizovan skup kojim je obilježena godišnjica ovog događaja. Ovom prilikom evocirane su uspomene na napad na zgradu općine, kada je nasilno preuzeta vlast u Sanskom Mostu od strane srpskih paravojnih formacija, koje je logistički podržavala Jugoslovenska narodna armija.

Ovaj događaj je bio uvod u hapšenja, logore, ubistva, etničko čišćenje i uništavanje imovine građana nesrpske nacionalnosti. Prisutnima su se na početku obratili predstavnici Islamske  zajednice i katoličke vjerske zajednice. Na ovome skupu govorili su i neposredni sudionici ovcih istorijskih događaja, te tom prilikom evocirali uspomene na ovaj period. Za zločine koji su uslijedili, odgavarao je vrlo mali broj počinilaca i gotovo niko iz vrha tadašnjih srpskih vlasti koje su kreirale i bile odgovorne za počinjene zločine.

Nasilno preuzimanje vlasti bio je dio scenarija koji se odigravao u velikom broju općina Bosne i Hercegovine, na prostoru koji je bio zacrtan kao dio Velike Srbije.  Istaknuto je kako događaji iz 1992. godine trebaju biti opomena svima koji vole Bosnu i Hercegovinu i u sadašnjem trenutku, kada se ponovo pojavljuju ideje i planovi o komadanju zemlje, te oživljavaju retrogradsne snage iz prošlosti. U Sanskom Mostu je od 1992. do 1995. godine ubijeno preko 800 građana, od toga 6 % mlađih od 18 godina i 13 % žena, a područje cijele općine je etnički očišćeno od stanovnika nesrpske nacionalnosti pri čemu su počinjeni brojni zločini protiv čovječnosti. Današnjem događaju prisustvovali su i učenici sanskih osnovnih škola, a ovom prilikom je istaknuta važnost njegovanja i očuvanja istine o tome šta se dešavalo dokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te okupacije Općine Sanski Most.

DAN KADA JE ZAPOČELA OKUPACIJA SANSKOG MOSTA

Sanski Most |