DANI RIJEKE SANE 8, I 9. JUNA

DANI RIJEKE SANE 8, I 9. JUNA


Petak, 12 Maja, 2017

MANIFESTACIJA „DANI RIJEKE SANE“ BIĆE ODRŽANA 8. I 9. JUNA OVE GODINE U SVIH SEDAM OPĆINA KOJE POVEZUJE OVA RIJEKA, ODLUČENO JE NA DANAS ODRŽANOM SASTANKU ORGANIZACIONOG ODBORA OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE U OŠTROJ LUCI.

Ovo je već sedamnaesta godina kako se održava manifestacija “Dani rijeke Sane” i ima za cilj podizanje svijesti o značaju i potrebi očuvanja ovdašnjih rijeka i ukupne životne sredine. Centralni događaj manifestacije i ove godine biće ekološka štafeta “Aqua Sana” koja će krenuti s izvora Sane, u u Ribniku, da bi potom prošla put kroz sve općine i gradove u oba entiteta koji se nalaze u sanskom slivu.

Dalibor Ljuboja, predstavnik Opštine Ošta Luka je istakao kako ove ali i u narednim godinama treba više pridavati pažnje manifestaciji od velikog značaja za sve gradove u slivu rijeke Sane. Eko štafeta i ove godine treba da uputi poruku kako rijeka Sana treba da bude jednako čista na svom izvoru i ušću, a i ove godine biće upućen i protest zbog izgradnje hidrocentrale u neposrednoj blizini izvora ove jedinstvene rijeke.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Koalicije za zaštitu rijeke Sane Goran Krivić koji je rekao kako ova Koalicija već osam godina bije bitku protiv izgradnje hidroelektrane i kako će se i dalje boriti da bi se zaštitila ova bosanskohercegovakja rijeka. Manifestacija „Dani rijeke Sane“ ustanovljena je na inicijativu OSCE-a i prvi put je održana 1999. godine, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine 5. juna. 4. Juni je izabran za dan rijeke Sane. U to vrijeme željela se uspostaviti bliža saradnja i komunikacija među općinama koje se nalaze u različitim entitetima, a povezuje ih rijeka Sana.

DANI RIJEKE SANE 8, I 9. JUNA

Sanski Most |