DANI SJEĆANJA NA STRADANJE SANSKOG MOSTA U MAJU 1992. GODINE

Tradicionalnom manifestacijom koja nosi naziv „Šetnja za istinu i nezaborav“, danas su obilježeni Dani stradanja građana Sanskog Mosta iz 1992. godine. Upriličena je posjeta mjestima koja podsjećaju na stravične zločina iz tog perioda, gdje je na spomen ploče položeno cvijeće i odata počast svim nastradalima s početka agresije na ovaj grad. Obilježavanje ovogodišnje manifestacije proteklo je uz pridržavanje svih preventivnih mjera koje su propisane zbog još uvijek aktuelne situacije u vezi sa virusom Covid-19, tako da je bio prisutan znatno manji broj građana nego prethodnih godina. Tih posljednjih dana maja 1992. godine, srpski agresor izvršio je oružani napad na Mahalu, Muhiće i Otoku, čime je započela realizacija plana etničkog čišćenja područja općine Sanski Most od nesrpskog stanovništva, što je bio uvod u kasnija tragična dešavanja i brojne zločine koji su izvršeni nad Bošnjacima i Hrvatima. U sklopu obilježavanja godišnjice stradanja, i prisjećanja na taj period, općinske delegacije i građani okupil su se ispred spomen-obilježja koje sjeća na 75 šehida i poginulih mještana ovih naselja, gdje je položeno cvijeće ispred spomen ploče, a prisutnima se na ovom mjestu obratio i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Podsjećamo, paravojne formacije SDS-a te regularne i rezervne jedinice JNA, tih majskih dana 1992. godine, na ovaj dio Sanskog Mosta u samo dva dana ispalile su više hiljada projektila koji su razarali stambene objekte i sijali smrt. Nakon bjesomučnog granatiranja srpske formacije su započele etničko čišćenje, što je podrazumjevalo ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva. Nedugo zatim, desio se i prvi veliki zločin na području ovog dijela općine, tačnije u Hegića kući u naselju Muhići, gdje su učesnici današnjeg obilježavanja položili cvijeće na spomen ploču koja sjeća na ovaj događaj, te je učenjem fatihe odata počast nevinim žrtvama. U podrumu ovog stambenog objekta ubijeno je tada devet nevinih civila koji su tu potražili spas od granatiranja, među kojima je bila i trudnica u osmom mjesecu trudnoće.

Nakon toga upriličena je i posjeta Hamzibegovoj džamiji, koja je bila jedan od brojnih islamskih objekata na području općine Sanski Most, koji su porušeni na početku rata, a prisutnima se ovom prilikom u ime Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most obratio dr. Haris Islamčević. U nastavku „Šetnje za istinu i nezaborav“ učesnici su položili cvijeće i na spomen ploču dr. Mehe Alagića u neposrednoj blizini gradskog mosta, koji je bio jedan od intelektualaca koji su se među prvima našli na udaru okupatorskih vlasti, kao i na spomen ploču Nailu Selmanu u Prijedorskoj ulici, inače velikom patrioti, koji je na početku rata među prvim iskazao hrabrost, suprotstavljajući se srpskim agresorima.

Na kraju, organizovana je posjeta gradskoj sportskoj dvorani u Sanskom Mostu. Ovaj sportski objekat je krajem maja i u mjesecu junu 1992. godine bio pretvoren u koncentracioni logor gdje je zatvoreno preko hiljadu građana uništenih naselja Mahale, Muhića i Otoke, i ostalih okupiranih dijelova sanske općine. Na postojanje ovog ali i drugih logora iz tog perioda, kao i na strahote koje su zatvorenici preživljavali, od koji su i mnogi podlegli, podsjetio je Sadmir Alibegović, predsjednik Udruženja logoraša, a nakon toga, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata je počast svim nedužno ubijenim građanima. Manifestacijom „Šetnja za istinu i nezaborav“, evocirane su uspomene na period od prije 28 godina, koji se ne smije zaboraviti kako se nikada više ne bi ponovio, poručeno je sa današnjeg okupljanja.

DANI SJEĆANJA NA STRADANJE SANSKOG MOSTA U MAJU 1992. GODINE

| Sanski Most |