DEVET GODINA ZATVORA ZA ZLOČIN U SPOMEN-DOMU „SIME MILJUŠA“


Srijeda, 3 Februara, 2021

Sud u Beogradu osudio je bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije Milorada Jovanovića na devet godina zatvora zbog mučenja civilnih zatvorenika na području Sanskog Mosta 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U Udruženju logoraša Općine Sanski Most smatraju da je presuda izrečena Miloradu Jovanoviću pred sudom u Beogradu nedovoljna i nije srazmjerna onome za šta mu se sudilo. Predsjednik ovog udruženja Sadmir Alibegović bio je jedan od svjedoka na suđenju Jovanoviću i jedna od žrtava njegovih zlodjela. Alibegović ističe kako se pred beogradskim sudom Jovanoviću sudilo tek za dio počinjenih zvjerstava, među kojima su ubistva i silovanja.

Viši sud u Beogradu proglasio je Milorada Jovanovića krivim za mučenje civilnih zatvorenika nesrpske nacionalnosti, koji su u ljeto 1992. godine bili zatočeni u prostorijama Spomen-doma „Simo Miljuš“ u mjestu Lušci Palanka u Opštini Sanski Most. Osuđen je na devet godina zatvora. „Činjenicu da je [Jovanović] šutirao oštećene i tukao ih pesnicama i palicom, Sud je prvenstveno utvrdio na osnovu iskaza svedoka, od kojih su svi dosledno opisali udarce koje su primili, kako su bili modri i kako su se onesvestili”, rekla je sudija Vinka Beraha Nikićević. Ona je dodala da je sud kao otežavajuće okolnosti uzeo u obzir „težinu i posledice zločina i pokazanu bezobzirnost prema žrtvama, koje ni na koji način nisu doprinele načinu na koji su bili tretirani“. Rekla je da su olakšavajuće okolnosti bile to što je Jovanović bio mlad u vrijeme kada je zločin počinjen, što ranije nije osuđivan i što ima porodicu. Po optužnici, Jovanović je, u svojstvu rezervnog policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), zajedno sa svojim komandantom Slavkom Vukovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim policajcima, u junu i julu 1992. prisilno dovodio osobe nesrpske nacionalnosti iz sela kod Sanskog Mosta i zatvarao ih u Spomen-domu „Simo Miljuš“. Kako bi dobio dokaze o posjedovanju oružja ili informacije o grupi koja se navodno odupirala srpskim snagama, Jovanović je zarobljenike udarao rukama, puškom i drugim predmetima, šutirao ih, vezivao za stolicu ili gredu na plafon i tukao ih. Takođe je zatvorenika Dedu Derviševića prisiljavao da se krsti i tjerao ga da puzi i ljubi mu čizme. Dervišević je preminuo od posljedica premlaćivanja. Na početku suđenja, Jovanović je negirao da je tukao zatvorenike ili ih povređivao. Rekao je da je nekoliko puta udario zarobljenika, ali da udarci nisu bili „jaki“ i da žrtva nije bila povrijeđena. Nekadašnji zatvorenik u Spomen-domu „Simo Miljuš“ Hajro Beširović svjedočio je pred Višim sudom u Beogradu u novembru 2018. Prema izvještaju Fonda za humanitarno pravo (FHP) sa ovog ročišta, Beširović je rekao da ga je Jovanović, koga je poznavao od ranije, „ispitivao i tom prilikom udarao policijskom palicom“. Jovanović je priznao da je tri puta udario Beširovića i izvinio mu se, ali je obrazložio da je to učinio po naredbi svog komandanta, inače bi ga u suprotnom poslali na liniju. Optužnica protiv Jovanovićeva je podignuta 2015. u Bosni i Hercegovini, a Srbija je slučaj preuzela 2017. godine. Današnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

DEVET GODINA ZATVORA ZA ZLOČIN U SPOMEN-DOMU „SIME MILJUŠA“

Sanski Most |