DJECA IZ TURSKOG GRADA BERGAME U SANSKOM MOSTU

DJECA IZ TURSKOG GRADA BERGAME U SANSKOM MOSTU

Osnovna škola u Mahali ugostila je jučer učenike iz turskog grada Bergame koji se nalaze na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu.

Inače, pomenuti grad u turskoj pokrajini Izmir mjesto je gdje se svake godine održava svjetski dječiji festival narodnog stvaralaštva na kojem su godinama sudjelovali i učenici iz Sanskog Mosta. Podsjećamo da se do prije nekoliko godina u gradu na Sani održavalo takmičenje osnovnih škola u folkloru i da je pobjednik ovog natjecanja putovao u Bergamu na pomenuti događaj. Ovo je bila prilika da Sanjani uzvrate gostoprimstvo, a za goste je u dvorištu škole organizovan ručak i odmor.

Oni su se osvježili i kupanjem u Sani i nisu krili svoju očaranost ovom rijekom. Inače, djeca iz Turske sudjelovala su na sportskim takmičenjima u Njemačkoj, a skupa sa njima bio je i gradonačelnik Bergame, Mehmed Gonenc. Goste je posjetio i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, zaželio im dobrodošlicu i ponudio sve potrebne usluge. Ovom prilikom dogovorena je uzajamna posjeta predstavnika lokalnih vlasti jednog i drugog grada te uspostavljanje čvršće saradnje. Nakon što su proveli prijatne sate u Sanskom Mostu i prošetali korzom, gosti su autobusima nastavili put ka Sarajevu i Mostaru, kako bi posjetili ove gradove i njihove turističke sadržaje.

DJECA IZ TURSKOG GRADA BERGAME U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |