DOKUMENTARAC O RIBOLOVU DŽAFERA CERIĆA

U sklopu kulturno zabavne manifestacije „Ljeto na Sani 2017“ u gradskom kinu „Sana“ sinoć je održana promocija dokumentarnog filma „Lov na travu“ čiji je autor i glavni protagonist Džafer Cerić.  Promociji je prisustvovao velii broj posjetilaca, a prisutne su na početku pozdravili uvodničari ovog događaja, nov inar Zlatan Čekić, književnik Amir Talić i sam autor Džafer Cerić.

Svima je dobro poznato kako je Cerić doajen naivne umjetnosti i jedno od naznačajnijih imena Bosne i Hercegovine kada je riječ o ovom vidu likovne umjestnosti. Možda manje poznato je da je on veliki zaljubljenik u ribolov i prema mišljenju dobrih poznavalaca ovog sporta jedan od najboljih ribolovaca na području Sanskog Mosta, pa i šire. Dokumentarac „Lov na travu“ otkriva zanimljive stvari, pa i mnoge tajne o tome kako se koristi trava kao mamac tokom ribolova

Film je nastao zahvaljujući bogatom iskustvu, ali i Cerićevom poznavanju biljnog i životinjskog svijeta rijeke Sane, a ono što treba istaći jeste da je on i promocija naše rijeke ljepotice i njenih prirodnih i turističkih potencijala.  Podsjećamo da ovo nije prvi Cerićev dokumentarni film o ribolovu, te da je prije nekoliko godina predstavljen njegov dokumentarac koji slikom i rječju govori o ribolovu na mladicu, koja se smatra najatraktivnijom ribom i  riječnom kraljicom. Cerić u narednom periodu planira produkciju i promociju još nekoliko dokumentarnih filmova o ribolovu koji je, kako kaže, uz slikarsko platno i kist, njegova velika ljubav i životna preokupacija.

 

DOKUMENTARAC O RIBOLOVU DŽAFERA CERIĆA

| Vijesti |