DOMAĆE JE NAJBOLJE – SLASNI BOSTAN SA SANSKIH POLJA

DOMAĆE JE NAJBOLJE – SLASNI BOSTAN SA SANSKIH POLJA


Subota, 3 Augusta, 2019

O tome da samo uporan i vrijedan rad u poljoprivrednoj proizvodnji može dovesti do uspjeha, svjedoči i primjer mladog poljoprivrednog proizvođača Samira Kljunića, koji je ove godine proizveo rekordne količine lubenice na svome imanju.

Kljunića svi poznaju kao vrijednog i čestitog momka koji je zaposlen u jednoj ovdašnjoj sanskoj firmi, ali se intenzivno bavi i poljoprivrednom proizvodnjom. Kaže kako se sadnjom ove kulture započeo baviti prije punih deset godina, te je vremenom povećavao zasađene površine i usavršavao tehniku proizvodnje. Objašnjava kako bostan spada u osvježavajuće voće koje je bogato sokom, hranjivim materijama, vitaminima i mineralima. Kaže kako su vreenske prilike pogodovale rastu lubenice te sa svojih površina planira ubrati oko 30 tona kvalitetnih i sočnih proizvoda.

Kljunić objašnjava kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno je obezbjediti niz uslova, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda. Sem toga, neophodan je kvalitetan sistem navodnjavanja, a ovaj problem riješio je zahvaljujući blizini rijeke Sane u čijoj neposrednoj blizini se nalaze njegova parcela na lokalitetu Radinovac. Ističe kako je do sada oprobao sadnju više vrsta lubenice te je vremenom odabrao one koje najbolje uspjevaju i čiji plodovi imaju najviši kvalitet.

Rezultat kvalitetnog rada je bostan izuzetnog ukusa i slatkoće, osvježavajuća delicija tokom vrelih ljetnih dana. Kljunić kaže kako problem predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i činjenica da iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine stižu ogromne količine ovih kultura na ovdašnje tržište. Ipak, uvjeren je kako lubenice i dinje sa sanskih polja kvalitetom nimalo ne zaostaju, te ističe kako kod kuće uspjeva prodati najveći dio svojih proizvoda.

DOMAĆE JE NAJBOLJE – SLASNI BOSTAN SA SANSKIH POLJA

Sanski Most |