DRUŽENJE RIBARA NA OBALAMA DABRA

Tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku održan je protekle subote na obalama rijeke Dabar gdje su se okupili  sanski ribolovci i njihovi gosti.

Velika ribarska fešta povodom otvora ribolovne sezone na potočnu pastrmku održana je I ove godine kod ribarske kuće na obalama rijeke Dabar, gdje se okupio veliki broj sanskih ribolovaca i njihovih gostiju. Iako ribolovna sezona neprekidno traje, ribolov na potočnu pastrmku je vremenski ograničen u periodu između prvog oktobra i prvog marta.

Ribolovci smatraju da jedino ribolov na potočnu pastrmku zaslužuje da se nazove sportskim. Prema riječima predsjednika Društva sportskih ribolovaca “Sana”, Fehima Hadžiahmetovića, riječ je o događaju koji ima dugu tradiciju, a iz godine u godinu dobija na značaju i prerasta u pravu turističku atrakciju ovih prostora. Veliki broj sanskih ribolovaca i njihovih gostiju družio se i ovoga puta na obalama rijeke Dabar u blizini ribarske kuće.

Otvor ribolovne sezone je godinama prerastao u društveni događaj od prvorazrednog značaja za Sanski Most, pa priliku da mu prisustvuju ne propuštaju ni Sanjani koji trenutno živce i rade u inostranstvu, a ni njihovi gosti. Sve je proteklo u lijepom i ugodnom druženju uz tradicionalne i nezaobilazne specijalitete i đakonije. Podsjećamo da je potočna pastrmka autohtona riba koja je veoma osjetljiva na svako zagađenje i onečišćenje.

Zbog toga se danas svrstava u ugrožene riblje vrste koje obitavaju u čistim i nezagađenim rijekama kao što su Dabar, Sanica ili Sana. Prisustvo potočne pastrmke u ovim rijekama je garancija o njenoj čistoći koju treba sačuvati za generacije koje dolaze i to je zadatak svih nas.

DRUŽENJE RIBARA NA OBALAMA DABRA

| Sanski Most |