DRUŽENJE RIBARA NA OBALAMA DABRA

DRUŽENJE RIBARA NA OBALAMA DABRA


Subota, 31 Marta, 2018

I ove godine tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku održan je na obalama rijeke Dabar gdje su se okupili sanski ribolovci i njihovi gosti.

Poznato je da se ovaj događaj uvijek održava krajem februara ili početkom marta, ali su snježno nevrijeme i nepovoljni vremenski uslovi ovoga puta pomjerili datum održavanja. Prema riječima predsjednika Društva sportskih ribolovaca “Sana”, Fehima Hadžiahmetovića, riječ je o događaju koji ima dugu tradiciju, a iz godine u godinu dobija na značaju i prerasta u pravu turističku atrakciju ovih prostora. Iako ribolovna sezona neprekidno traje, ribolov na potočnu pastrmku je vremenski ograničen u periodu između početka oktobra i mjeseca marta.

Ribolovci smatraju da jedino ribolov na potočnu pastrmku zaslužuje naziv „sportski“. Period kada je zabranjen lov ove riblje vrste je vrijeme njenog mrijesta i reprodukcije, te je zbog toga potočna pastrmka zaštićena. Rijeka Dabar je bogata ovom autohtonom ribom te se na njenim obalama često mogu susresti sportski ribolovci.

Ni ovoga puta druženje sanskih ribara nije proteklo bez tradicionalnih ribolovačkih specijaliteta kao što je fiš paprikaš, riba na žaru ali ni ostala gastronomska ponuda nije izostala. Također, treba istaći kako su se Sanjani, sem na odmorištu rijeke Dabar, danas družili i na drugim mjestima na podurčju šire okolice grada.

DRUŽENJE RIBARA NA OBALAMA DABRA

Sanski Most |