DŽEMAT DOŠCI: NAJMLAĐIMA POKLANJAJU NAJVEĆU PAŽNJU

Džemat Došci-Gornji Kamengrad, važi za jedan od najaktivnijih na području čitavog sanskog Medžlisa kada je riječ o radu s najmlađim džematlijama.

Potvrda tome je i zanimljivo predavanje koje je jučer održano za učenike koji pohađaju mektebsku nastavu.

Imam u pomenutom džematu, Senad ef. Omić pokrenuo je prije četiri godine zanimljiv projekat pod nazivom „Doktor u mektebu“.

U proteklom periodu za polaznike mektebske nastave održan je čitav niz edukativnih predavanja, a o važnosti očuvanja zdravlja predavanje je održalo nekoliko poznatih sanskih liječnika.

Ovoga puta tema je bila „Važnost zdrave ishrane“, a o tome djeci je govorila pedijatrica dr. Elvira Serdarević. Istaknuto je kako u današnje vrijeme jedan od velikih problema predstavlja nepravilna ishrana koja uzrokuje gojaznost kod djece i pojavu raznih vrsta oboljenja, zbog čega je potrebno povesti računa o tome kakvu hranu konzumiramo.

Zahvaljujući angažmanu ef. Omića u ovom džematu se odvija čitav niz zanimljivih i inovativnih projekata. Već duže od godinu dana se, uz podršku džematskog odbora i džematlija, svako novorođeno dijete daruje sa 100 maraka, Kur'anom i učenjem Akike od strane imama.

Na ovaj način žele se podržati bračni parovi u rađanju i odgoju djece. Jedini uslov je da roditelji djetetu izaberu i nadjenu lijepo muslimansko ime. Kao razloge za ovakvu inicijativu, navodi se želja da makar i na ovaj način, daju podršku bračnim parovima u rađanju djece.

„Želimo ih podržati, makar i simbolično, da svoju djecu rađaju i podižu u svojoj domovini i svome zavičaju. Svi znamo da bez mladih naraštaja, bez dječije radosti, igre i graje, nema selameta nijednom društvu, džematu, ni državi. Ono što je za nas još važnije, želimo ovom gestom pokazati da džemat i ja kao imam želimo biti uz svoje džematlije prvenstveno u trenucima sreće i radosti, a dobitak djeteta je zasigurno jedan od najradosnijih trenutaka u životu svakog roditelja.

U vremenu kada je sve više beznađa i crnih godišnjih statistika koje nagovještavaju kako smrt želi pobjediti život, dužni smo učiniti koliko možemo da život ‘pobijedi’. Dužni smo to, kako podsjećanjem na ohrabrujuće i motivirajuće hadise našeg plemenitog poslanika Muhammeda, a.s., u kojima nas podsjeća da nafaka od Gospodara dolazi u kuću sa svakim djetetom, tako i sa konkretnim gestama u kojima ćemo mladim bračnim parovima pokazati da smo uz njih.

Ova naša je, nadam se, jedna od takvih, a naš plemeniti Poslanik, a.s., roditelje podsjeća da je svako dijete Božiji poklon njima“, ističe efendija Omić.Pohađajući mektebsku nastavu, djeca iz džemata Došci-Gornji Kamengrad, stiču neophodna znanja o vjeri, lijepom ponašanju i uče kako da budu bolji ljudi. Neki od njih se odlučuju i da svoje dalje školovanje i životne planove posvete izučavanju islama.

Ono što treba istaći jeste da je ovaj mekteb u protekloj godini ostvario veliki uspjeh u takmičenjima na državnom nivou. Na 20. finalnom mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice BiH, u konkurenciji više od 90 hiljada polaznika, učenica mekteba džemata Došci-Gornji Kemangrad, osvojila je prvo mjesto u kategoriji „Opće islamsko znanje, mlađi uzrast“.

Do sada niko s područja Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most nije ostvario ovakav rezultat što dovoljno govori o kvalitetu rada s najmlađima u ovom uzoritom sanskom džematu.

DŽEMAT DOŠCI: NAJMLAĐIMA POKLANJAJU NAJVEĆU PAŽNJU

| Vijesti |