DŽENAZA ZA ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU

DŽENAZA ZA ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU

Na stadionu „Berek“, u prijedorskom naselju Skela, danas je obavljena dženaza i ukop 23 prijedorske žrtve, koje su potom ukopane na jednom od šehidskih mezarja u više prijedorskih naselja. Ovome tužnom skupu prisustvovao je velii broj predstavnika društveno političkog i vjerskog života, kao i delegacija Općine Sanski Most predvođena načelnikom Farisom Hasanbegovićem.

Posmrtni ostaci 23 prijedorske žrtve ispraćeni su danas iz Identifikacionog centra Šejkovača iz Sanskog Mosta put Prijedora. Na Trgu ljiljana okupili su se građani koji su učenjem fatihe ispratili žrtve genocida na put do njihovog poslednjeg počivališta. Medžlisi Islamske zajednice Prijedor i Kozarac danas su prema ugovorenom terminu organizirali kolektivnu šehidsku dženazu. Od žrtava su se oprostili članovi njihovih porodica, građani Prijedora i drugih bh gradova i općina.

Tokom rata na području Prijedora, u akcijama samoproglašenih vlasti bosanskih Srba protiv nebošnjačkog stanovništva ubijeno ili nestalo više od 3.000 ljudi. Mnogi su zatvarani, mučeni i ubijani u logorima od kojih su najpoznatiji Omarska, Trnopolje i Keraterm. Haški tribunal i i sudovi u BiH osudili su 30 osoba, organizatora ili izvršilaca zločina, na zatvorske kazne u ukupnom trajanju više od 230 godina.Nakon klanjanja zajedničke dženaze posmrtni ostaci prijedorskih žrtava ukopani su na šehidskim mezarjima Kamičani, Rizvanovići, Rakovčani, Bišćani, Zecovi, Čarakovi i šehidskom mezarju Skela u Prijedoru.

Najmlađa žrtva koja je ukopana je osamnaestogodišnji Ifet (Fahrudin) Vojniković. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u junu prošle godine u masovnoj grobnici Hozića Kamen na području Bosanskog Novog. Najstarija žrtva je Šerif (Hasan) Hegić., rođen 1920. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Jakarina Kosa 2001. godine.

Među žrtvama je i jedna žena Džehva (Hase) Hadžić, rođena 1925. godine. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su na gradskom groblju Pašinac u Prijedoru. Dosad je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Još uvijek se traga za oko 777 žrtava, koje se vode kao nestali. Događaji u Prijedoru tokom 1992. Godine imali su sva obilježja genocida i imali su za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i tragova njihovog postojanja s ovih prostora.

DŽENAZA ZA ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU

Sanski Most |