DŽUMA NAMAZ NA MUSALLI SULTANA MEHMEDA FATIHA

DŽUMA NAMAZ NA MUSALLI SULTANA MEHMEDA FATIHA


Petak, 5 Jula, 2019

Na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu danas je klanjan džuma namaz čime je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2019“ koja je trajala u proteklih pet dana . Vjerski obred predvodio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, goraždanski muftija Remzije efendija Pitić.

Centralnom događaju ovogodišnje manifestacije prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika te visoke zvanice Islamske zajednice i društveno političkog Unsko sanskog kantona i Općine Sanski Most. Po ustaljenoj tradiciji, manifestacija je započela okupljanjem učesnika u haremu Hamzibegove džamije, te defileom barjaktara i učesnika manifestacije kroz centar grada. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu. Učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji te proučeba dova za pale šehide.

Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a za najljepši izabran je bajrak iz džemata Trnova, dok je najbolje obučenog i opremljenog barjaktara proglašen Kemal Ribanović. Pored tradicionalne nošnje na ovogodišnjoj manifestaciji moglo se vidjeti i oružje iz osmanskog doba, odnosno njegova replika iz koje je danas i pucano.

Džuma namaz je kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima. Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu i misionara Sultana Mehmeda Fatiha, istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić. Prisutne goste je pozdravio načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekavši da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda,

a značaj „Musalle“ , kao najvažnije vjerske manifestacije na prostorima Unsko sanskog kantona, istakao je i kantonalni premijer, Mustafa Ružnić. Muftija bihaćki, Mehmed efendija Kudić, naglasio je značaj Musalle za muslimane Krajine istakavši kako će u njegovom mandatu biti nastavljena tradicija njegovanja uspomene na dolazak islama na naše prostore.

Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je redanje u safove a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina. Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka te označava povratak korijenima islamske vjere. Manifestacija “Musalla” njeguje naš prvi susret s Islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak islama, islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i mimber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

DŽUMA NAMAZ NA MUSALLI SULTANA MEHMEDA FATIHA

Sanski Most |