EDUKACIJA RATNIH VETERANA I STRUČNIH OSOBA

EDUKACIJA RATNIH VETERANA I STRUČNIH OSOBA


Utorak, 21 Novembra, 2023

Udruženje “Pravipožar” u saradnji sa stručnjacima Centra za ratnu traumu Novi Sad uspješno je okončalo treći modul edukacija za veterane i voditelje grupa osoba sa iskustvom rata. Od 10. do 12. novembra u Tesliću sa polaznicima su radile psihologinjeMilica Jakšić Kollárs i Branislava Stević.

“Tokom ovog modula bavili smo se temom sindroma izgaranja. Ova tema je izuzetno značajna za sve pomagačke uloge, uključujući i uloge voditelja grupa”, objasnila je Jakšić Kollárs.

Kao poseban uspjeh je istakla visoku povezanost grupe.

“Svi polaznici su aktivno učestvovali u grupnom radu i diskusijama. Veterani su svoje uvide i perspektive komunicirali sa dijelom grupe koju čine stručnjaci iz pomagačkih profesija, što je bilo od naročitog značaja. Sa druge strane, stručnjaci iz pomagačkih profesija su njegovali odnos otvorenosti, poštovanja, uvažavanja i kolegijalnosti u razmjeni sa veteranima, a ujedno su jasno iznosili veoma korisna iskustva iz prakse vođenja najrazličitijih grupa korisnika i klijenata”, izjavila je edukatorica po završetku radionice.

Učesnici su i van formalnih okvira edukacija provodili vrijeme skupa, tokom neformalnog druženja razmjenjivali mišljenja, stavove i iskustva.

“Stiče se utisak da je došlo i do formiranja male zajednice, kao i jačih veza među učesnicima. Radujemo se početku direktnog rada naših budućih voditelja i nestrpljivo čekamo posljednji modul”, zaključila je stručnjakinja Centra za ratnu traumu.

Podsjetimo, trodnevni seminari, prethodno održani u Ključu i na Vlašiću, namijenjeni su edukaciji ratnih veterana i stručnih osoba iz devet gradova u Bosni i Hercegovini – Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Livno, Bosansko Grahovo, Glamoč, Ribnik, Ključ, Drvar i Sanski Most. Sa učesnicima se kroz program “Grupe za podršku ljudima sa iskustvom rata” radi na temama kao što su trauma i PTSP, a sve to s ciljem da preispitaju svoje ratno iskustvo i postanu svjesniji uloge koju mogu imati u izgradnji mira u svojim zajednicama.Istovremeno se osnažuju i stručne osobe iz lokalnih zajednica kako bi u svom budućem radu pružali socijalne usluge i podršku veteranima kroz postojeće sisteme , kao što su centri za socijalnu zaštitu i centri za mentalno zdravlje.

Razmjena iskustava i učvršćivanje međusobnog poštovanja i razumijevanja je put kojim Udruženje “Pravipožar”, koje okuplja veterane iz svih nekada sukobljenih formacija, već 12 godina vodi društvo u BiH.

Projekat “Unapređenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini” finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti Udruženja možete pratiti na web stranici www.pravipozar.org.ba, kao i na Facebook i Instagram profilu.

EDUKACIJA RATNIH VETERANA I STRUČNIH OSOBA

Sanski Most |