FILM O VRŠNJAČKOM NASILJU POBRAO SIMPATIJE SANJANA

FILM O VRŠNJAČKOM NASILJU POBRAO SIMPATIJE SANJANA


Subota, 24 Februara, 2018

Nedavno je u Sanskom Mostu održana premijera kratkometražnog igranog filma „Bol moje tišine“, koji se bavi problemom međuvršnjačkog nasilja i na poučan način govori o ovom problemu koji je sve prisutniji u našem društvu.

Ovaj 17-minutni film snimljen je u Osnovnoj školi „Mahala“, a njegovi glavni akteri su učenici i nastavnici ove obrazovne ustanove. Autor i producent, Enes Hotić, kaže kako je ideja filma da se fokusira na žrtve vršnjačkog nasilja koje su često marginalizirane od strane šire zajednice, a nerijetko i svojih roditelja. U velikom broju slučajeva žrtve su nedovoljno ozbiljno shvaćene, a ishod nerijetko, može biti fatalan.

Inače, treba istaći kako je osnovni motiv filma događaj iz stvarnog života koji se okončao na tragičan način. Glavni junak filma, dječak Tarik, žrtva je nasilja vršnjaka i starijih dječaka, što kod njega uzrokuje teške psihičke traume i duševna kolebanja. Istovremeno, Tarikovi roditelji zbog mnoštva obaveza ne prepoznaju problem, iako osoblje škole, na čelu s direktorom i učiteljicom, prepoznaju problem i pokušavaju bezuspješno alarmirati roditelje.

Tarik nemoćan, bez podrške roditelja, ne vidi mogućnost da se izbori sa iskušenjima i bijeg od problema traži u fatalnom ishodu. Film je snimila producentska kuća „Exitmedia“, a projekat su finansijski podržali Općina Sanski Most i Savez bošnjačkih nevladinih organizacija. U narednom periodu uslijediće promocija u Bihaću, a potom i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

FILM O VRŠNJAČKOM NASILJU POBRAO SIMPATIJE SANJANA

Sanski Most |