FOLKLORNO VEČE BOSANSKO-MAKEDONSKOG PRIJATELJSTVA

U Sanskom Mostu sutra će se održati kulturno-umjetnička manifestacija pod nazivom „Noć bosansko-makedonskog prijateljstva“ u organizaciji folklorne sekcije Osnovne škole „Mahala“.

Nekoliko kulturno-umjetničkih društava najavilo je svoje učešće na ovom događaju, a među njima i Kulturno-umjetničko društvo „Srma“ iz makedonskog grada Kumanova, čiji su članovi juče doputovali u Sanski Most. Članove ovog društva, koji će nekoliko narednih dana boraviti u našem gradu, ugostili su predstavnici Osnovne škole „Mahala“ i folklorne sekcije koja djeluje pri ovoj obrazovnoj ustanovi, a oni će biti smješteni u internatu Srednje poljoprivredne škole „Sanus futurum“.

Radi se o kulturno umjetničkom društvu osnovanom 1977. godine, koje trenutno broji oko 150 članova, i do sada su nastupili na velikom broju međunarodnih festivala u bližem okruženju, gdje su nagrađivani brojnim nagradama. Koreograf Marjan Boskoski ističe da su se rado odazvali pozivu organizatora da nastupe u Sanskom Mostu, te da će potruditi da u skorije vrijeme na isti način ugoste svoje današnje domaćine u Kumanovu.

Ova posjeta i nastup u gradu na devet rijeka dogovorena je tokom nedavnog boravka i zajedničkog nastupa u Turskoj, na internacionalnoj smotri foklora, gdje je došlo do sklapanja poznanstva i dogovora da se organizuje jedan ovakav događaj, a na kojem bi nastupili i gosti iz Kumanova. Inače, na ovom događaju, koji će biti održan u srijedu, 20. juna u gradskoj dvorani s početkom u 20 sati, pored domaćina i gostiju iz Makedonije, nastupiće još nekoliko kulturno umjetničkih društava iz Sanskog Mosta i susjednih općina, a programom manifestacije predviđen je i svečani defile svih učesnika, koji će biti upriličen Prijedorskom ulicom istog dana prije početka manifestacije.

Generalni pokrovitelj ovog događaja je Općina Sanski Most.

FOLKLORNO VEČE BOSANSKO-MAKEDONSKOG PRIJATELJSTVA

Sanski Most |