FOTOMONOGRAFIJA „BOSNA I HERCEGOVINA OČIMA LJUBAVI“ PROMOVISANA U ZAGREBU

FOTOMONOGRAFIJA „BOSNA I HERCEGOVINA OČIMA LJUBAVI“ PROMOVISANA U ZAGREBU


Petak, 2 Marta, 2018

Promocija fotomonografije „Bosna i Hercegovina očima ljubavi“, čiji je autor sanski fotograf Samir Sinanović, održana je u protekli četvrtak u prostoru muzeja Mimara u Zagrebu pred velikim brojem posjetilaca.

Istovremeno, upriličena je i izložba Sinanovićevih fotografija prirodnih ljepota te kulturno istorijskih znamenitosti naše zemlje, koju je svečano otvorio gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. Organizator događaja bilo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u glavnom gradu Hrvatske, a o ovom, po mnogo čemu jedinstvenom djelu, govorili su poznati kulturni radnici, Esad Lukač, Srđan Šušnica i Marinko Pejić, a program promocije vodio je poznati hrvatski glumac, Zijad Gračić. Događaju su prisustvovale ugledne zvanice iz društvenog i kulturnog života Republike Hrvatske, zagrebački muftija Šefko ef. Omerbašić, predstavnik Ureda Vlade Hrvatske za manjine, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, Harun Omerbašić, te predstavnici društveno političkog života Općine Sanski Most koja je bila i jedan od glavnih sponzora ovog događaja. Promociju je svojim nastupom uveličao poznati muzičar Ismet Kurtović, inače rođeni Sanjanin koji već decenijama živi i radi u Zagrebu.

On se predstavio skupa s horom „Bulbul“, kojeg već dugo uspješno vodi. Fotomonografiju čini 448 kvalitetnih stranica s upečatljivim fotografijama i brojnim autorskim tekstovima koje potpisuje nekolicina uglednih intelektualaca. Radi se o životnom djelu Samira Sinanovića u koje je utkao sedam godina mukotrpnog rada. U projekat je uloženo preko šezdeset sati letova avionom, kako bi se načinile ekskluzivne fotografije iz zraka, a djelo je upotpunjeno autorskim tekstovima koje potpisuju istaknuti domaći književnici i naučni radnici. Podsjećamo da je pomenuta fotomonografija u proteklom periodu doživjela niz uspješnih promocija u više gradova u BiH i inozemstvu.

Poslednja je održana prije mjesec dana u Istambulu, u okviru manifestacije „Dani kulture Bosne i Hercegovine“. Sem Istambula, u proteklom periodu predstavljena je u Sarajevu, Bihaću, Sanskom Mostu, Mostaru i Pragu. “Bosna i Hercegovina očima ljubavi” je ozbiljan projekt koji na ilustrovan i inovativan način govori o BiH i njenim vrijednostima.

FOTOMONOGRAFIJA „BOSNA I HERCEGOVINA OČIMA LJUBAVI“ PROMOVISANA U ZAGREBU

Sanski Most |