FRANCUSKA OVCA NA OBRONCIMA GRMEČA

FRANCUSKA OVCA NA OBRONCIMA GRMEČA


Srijeda, 27 Septembra, 2017

Sanski voćar, Enes Kobašlić, prvi se na području Unsko sanskog kantona odlučio uzgajati pasminu ovaca „il de frans“ i trenutno na svom imanju na obroncima Grmeča, u selu Fajtovci, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, uzgaja stado od tridesetak takvih ovaca.

“ Naši poljoprivrednici su skeptični spram ove pasmine i vjeruju samo u domaću pramenku tako da je teško ljudima dokazati da je ova ovca najplodnija na svijetu i da mogu imati više koristi od nje nego od pramenke.“, kaže Kobašlić. Dodaje kako se radi o masivnim ovcama koje se prvenstveno uzgajaju zbog mesa, tako da recimo jagnjad sa 6 mjeseci starosti dostiže težinu od 50 kilograma, dok je odrasla ovca teška između 60 i 65 kilograma. Prema njegovim riječima, ove ovce krasi lijepa i tanka vuna, te ističe kako je postojbina ove ovce u Francuskoj, po kojoj nose ime, a nastala je ukrštanjem španske „merino“ ovce i engleskog „lester“ ovna.

„Ove ovce su veoma plodne i recimo u stadu od 100 jedinki možete dobiti i do 150 jagnjadi, vrlo često jedna ovca ojagnji i po dvoje jagnjadi godišnje . Izgledom se veoma razlikuju u odnosu na domaću ovcu, imaju široku glavu i izbočene očne duplje, a ono što je zanimljivo je da ovnovi nemaju rogove.

Ono što treba istaći jeste da su veoma pitome i uopšte ne bježe od ljudi.“, kaže Kobašlić. Ističe kako su njegova iskustva u pogledu ove pasmine veoma pozitivna i da u narednim godinama namjerava da povećava brojnost svoga stada.

FRANCUSKA OVCA NA OBRONCIMA GRMEČA

Sanski Most |