FRANCUSKA OVCA NA OBRONCIMA GRMEČA

FRANCUSKA OVCA NA OBRONCIMA GRMEČA

Sanski voćar, Enes Kobašlić, prvi se na području Unsko sanskog kantona odlučio uzgajati pasminu ovaca „il de frans“ i trenutno na svom imanju na obroncima Grmeča, u selu Fajtovci, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, uzgaja stado od tridesetak takvih ovaca.

“ Naši poljoprivrednici su skeptični spram ove pasmine i vjeruju samo u domaću pramenku tako da je teško ljudima dokazati da je ova ovca najplodnija na svijetu i da mogu imati više koristi od nje nego od pramenke.“, kaže Kobašlić. Dodaje kako se radi o masivnim ovcama koje se prvenstveno uzgajaju zbog mesa, tako da recimo jagnjad sa 6 mjeseci starosti dostiže težinu od 50 kilograma, dok je odrasla ovca teška između 60 i 65 kilograma. Prema njegovim riječima, ove ovce krasi lijepa i tanka vuna, te ističe kako je postojbina ove ovce u Francuskoj, po kojoj nose ime, a nastala je ukrštanjem španske „merino“ ovce i engleskog „lester“ ovna.

„Ove ovce su veoma plodne i recimo u stadu od 100 jedinki možete dobiti i do 150 jagnjadi, vrlo često jedna ovca ojagnji i po dvoje jagnjadi godišnje . Izgledom se veoma razlikuju u odnosu na domaću ovcu, imaju široku glavu i izbočene očne duplje, a ono što je zanimljivo je da ovnovi nemaju rogove.

Ono što treba istaći jeste da su veoma pitome i uopšte ne bježe od ljudi.“, kaže Kobašlić. Ističe kako su njegova iskustva u pogledu ove pasmine veoma pozitivna i da u narednim godinama namjerava da povećava brojnost svoga stada.

FRANCUSKA OVCA NA OBRONCIMA GRMEČA

Sanski Most |