FRANCUZI NA BALKANSKI NAČIN

“Francuzi na balkanski način” naziv je mini koncerta koji je danas nakon Prijedora održan i u Sanskom Mostu. Organizator ovog događaja je kulturno-umjetničko društvo “Osman Džafić” iz Prijedora a suorganizator je Međureligijski hor „Harmonija“ iz našega grada.

Grupa od dvadesetak Francuza svih generacija pjevala je i svirala kompozicije sa Balkana. Na današnjem repertoaru bile su vokalno-instrumentalne izvedbe iz BiH, Srbije i Bugarske, kao i poznati instrumentali sa ovih prostora. Prijedorčanka Sanela Balić jedina je članica sa ovih prostora među francuskim muzičarima. Svira harmoniku, a njena kćerka Melina klarinet.

“Za dolazak u Prijedor pripremali smo se godinu i pol. Sviramo balkansku muziku u francuskim kafićima i poslije stavimo šešir gdje ljudi ubacuju novac. Tako smo skupili novac za ovaj put”, rekla je ona. Prijedorski KUD “Osman Džafić” već deset godina sarađuje sa francuskim umjetnicima i ovo je drugi put da oni dolaze u Prijedor, nakon što su 2012. godine zajednički organizovali muzički ulični festival.

 

FRANCUZI NA BALKANSKI NAČIN

| Vijesti |