GENERALI POSJETILI HEROJSKU „GALAJU“

GENERALI POSJETILI HEROJSKU „GALAJU“


Srijeda, 15 Augusta, 2018

Sanski Most juče su posjetili predstavnici Udruženja generala Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom upriličen je obilazak nekoliko mjesta na području sanske općine, koja čuvaju uspomenu na historijske događaje i heroje iz odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Posjeta Sanskom Mostu započela je obilaskom Memorijalnog centra Galaja, koji je smješten u istoimenoj šumi na području Vrhpolja, a visoku delegaciju dočekao je načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, zajedno se predstavnicima temeljnih boračkih udruženja iz Sanskog Mosta koja su proistekla iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata. Inače, lokalitet Galaje u novijoj historiji našeg grada postalo je simbol odbrambeno-oslobodilačkog rata, te mjesto održavanja tradicionalne manifestacije na kojoj se u poslijeratnom periodu svake godine obilježavaju dani stradanja i otpora na području općine Sanski Most.

Mustafa Polutak, brigadni general Armije RBiH u penziji, i predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, naglasio je kako primjer Galaje treba da predstavlja putokaz današnjim generacijama kako se bori za našu zemlju. Ovom prilikom evocirane su uspomene i sjećanje na događaje od prija dvadeset i šest godina, kada su dobrovoljci iz sanske i ključke općine pod komandom Amira Avdića, pružili otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju. Komadant Avdić održao je čas historije na kojem prisutne goste upoznao o pomenutom događaju.

U sklopu posjete upriličen je i obilazak šehidskog spomen obilježja Hrustovo – Vrhpolje, gdje je proučena fatiha i odata počast stradalim borcima Armije RBiH.

 

 

 

 

GENERALI POSJETILI HEROJSKU „GALAJU“

Sanski Most |