GLAVNI ODBOR SDA POKAZAO JEDINSTVO I PRUŽIO SNAŽNU PODRŠKU PREDSJEDNIKU IZETBEGOVIĆU

GLAVNI ODBOR SDA POKAZAO JEDINSTVO I PRUŽIO SNAŽNU PODRŠKU PREDSJEDNIKU IZETBEGOVIĆU


Ponedjeljak, 20 Novembra, 2017

Glavni odbor SDA jedinstveno i u potpunosti podržava aktivnosti, stavove i politiku koju vodi član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Zaključeno je ovo na radnoj sjednici ovog tijela, te je istaknuto kako glavni odbor SDA podržava aktivnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, premijera FBiH Fadila Novalića, potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović i potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića.SDA je pozvala sve sve političke stranke koje čine vlast na svim nivoima da se, umjesto opstrukcija i predizbornih manipulacija, okrenu konstruktivnom djelovanju i ispunjavanju svojih obaveza u interesu svih građana BiH. Bilo koja stranka, pa i SBB može izaći iz parlamenarnih većina, ali to podrazumijeva napuštanje svih pozicija u tijelima vlasti. Tek nakon toga se može razgovarati o mogućim zamjenama.

“ U ovoj aktuelnoj političkoj situaciji najvažnije je sačuvati kakve-takve koalicije, sačuvati stabilnost i sigurnost u zemlji i pokušati umjesto jedne destruktivne predizborne kampanje koja bi trajala mjesecima pronaći jednu kritičnu masu koja će ovu zemlju puvući na njenom evroatlanstkom putu, jačanju ekonomije, usvajanju budžeta, pokretanju i izgradnji energetskih i infrastrukturnih objekata i donošenju reformskih zakona. Gospodin Radončić je odlučio da opet sebično postupi, da napravi još jednu izdaju vlastitog naroda, jer onako kako je znao sebi izgraditi nebodere, a nije znao izgraditi autoputeve za svoj narod, tako će zadržati hiljadu pozicija za svoju partiju, a napraviće nam destrukciju u Vladi FviH i četiri federalna ministarstva predaće na milost i nemilost HDZ-u.“, izjavio je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Predstavnici SDA u tijelima vlasti će se maksimalno posvetiti osiguranju funkcioniranja sistema, stabilnosti mirovina, braniteljsko-invalidske i socijalne zaštite, euro-atlantskom integriranju i općem napretku Bosne i Hercegovine u 2018. godini.Osuđen je orkestrirani napad i hajka na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koju s izmišljenim povodom provodi dio političara i medija iz Srbije i bh entiteta RS.

„Glavni odbor SDA nedvosmisleno je pružio podršku Bakiru Izetbegoviću u njegovim nastojanjima da očuva prava Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaka. Mi smo jasno kazali da nećemo prihvatititi da neka susjedna država u našoj zemlji može graditi plinske vodove i praviti dogovore s manjim bh entitetom, da mogu praviti mostove u našim teritorijalnim vodama, a da ne pitaju za to državu BiH i njene organe. Isto tako, pružili smo podršku predsjedniku Izetbegoviću da se nastave korektni odnosi sa našim istočnim susjedima u smislu da ne mogu mišljenja Bošnjacima biti kreirana u Beogradu i Srbiji, već da je Bosna i Hercegovina zaseban politički subjekat i da ima pravo iskazivati vlastiti politički stav, pa čak i kada je riječ o unutrašnjim pitanjima Srbije na jedan korektan i prijateljski način. Bosni i Hercegovini se pokušava oduzeti dignitet i to je udar na državu i zbog toga Glavni odbor SDA podržava sve stavove koji se tiču visokih dužnosnika BiH da zastupaju njene interese.“, rekao je član Predsjedništva SDA, Asim Kamber.

Istaknuto je kako je SDA opredjeljena za jačanje stabilnosti u regiji i razvoju dobrosusjedskih odnosa što mora biti zasnovano isključivo na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja. SDA je podsjetila političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma. Podržana je politička neovisnost i nepristrasnost sudija i tužitelja u pravosudnim institucijama BiH. Također, podržan je Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici iz SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

„Pozvali smo sve političke subjekte u našoj zemlji, da opstrukcije, manipulacije i predizbornu kampanju koja je prerano krenula, zamjenimo radom i rješavanjem svih problema s kojima se suočavaju građani. Predsjedniku Izetbegoviću pružena je potpuna podrška kada je riječ o poslednjim dešavanjima u odnosu na napade koje smo imali kako unutar zemlje, tako i iz okruženja. Glavni odbor SDA jedoglasno je usvojio zaključke i poslao poruku jedinstva i podržao sve koji će u narednom periodu raditi na stabilnosti i rješavanju nagomilanih problema svih građana bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.“, izjavio je član Predsjedništva SDA, Šemsudin Dedić.SDA podržava aktivnosti Komisije za utvrđivanje granica Bosne i Hercegovine sa R Srbijom. Smatra da se razgovori o podjeli vodnog potencijala rijeke Drine trebaju se zasnivati na principima na kojima su započeti razgovori između bivših socijalističkih republika.Pozdravljene su aktivnosti svih službenika SDA u borbi za prava BiH povodom pokušaja izgradnje Pelješkog mosta.

Presuda Općinskog suda u Srebrenici u vezi s pravom učenika na bosanski jezik je ohrabrujući početak ispravljanja grube nepravde i eliminisanja diskriminacije bošnjačke djece u sistemu obrazovanja entiteta RS. SDA će i dalje nastaviti podržavati roditelje povratničke djece u borbi za ostvarivanje njihovih prava.

GLAVNI ODBOR SDA POKAZAO JEDINSTVO I PRUŽIO SNAŽNU PODRŠKU PREDSJEDNIKU IZETBEGOVIĆU

Sanski Most |